Vijf vragen over Blade runner

Vandaag (donderdag) gaat Blade runner 2049 in première. Een vervolg op de sciencefictionklassieker Blade runner uit 1982 uitkwam een klassieke status heeft gekregen.

Wat is een blade runner?

Een blade runner is een politieman, die belast is met het opsporen en uitschakelijk van ontsnapte replicants, robots die op mensen lijken. In de film van 1982 kreeg Rick Deckard (Harrison Ford) de opdracht er zes op te sporen. In de nieuwe fim moet blade runner K (Ryan Gosling) op zoek naar zijn collega Deckard, die al dertig jaar zoek is.

Hoe herkennen ze een replicant?

Dat doen ze met de Voigt-Kampff-test , een reeks vragen gekoppeld aan een soort leugendetector. Die bestaat niet echt, maar is losjes gebaseerd op de Turing-test voor kunstmatige intelligentie.

Wat maakt de oude film zo speciaal?

Het ouderwetse detectiveverhaal, compleet met fatale vrouw, gekoppeld aan een rijke vormgeving van het Los Angeles van 2019 en atmosferische muziek van Vangelis . Dat het einde dubbelzinnig is, en fans zich al jaren buigen over de vraag of Deckard zelf ook een replicant is, helpt.

Hoe kwam Rutger Hauer in die film terecht?

Regisseur Ridley Scott had Hauer gezien in films als Keetje Tippel en Turks Fruit , en wilde hem voor de rol van de voornaamste replicant. Hauer liet er een mogelijke rol in Das Boot voor schieten, en vond het zijn beste film. Hij noemde er zelfs zijn boot naar.

Zit Rutger Hauer ook in de nieuwe versie?

Nee. Maar een andere Nederlandse acteur, Sylvia Hoeks , heeft er een belangrijke rol in.

Nieuws

menu