Vervelen hoeft niet: Kunstkade deze zomer (hopelijk) vol in bedrijf

De Dance Battle is een van de activiteiten van Kunstkade. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Thuisblijvers hoeven zich deze zomer niet te vervelen. Kunstkade, platform voor 225 Leeuwarder cultuur-aanbieders, biedt een rijk zomerprogramma aan van cursussen en workshops.

Vorige zomer, precies tussen twee lockdowns in, was de eerste editie van Zomerkade, waarbij Kunstkade-aanbieders cultuurlessen verzorgden. Ook dit jaar zullen veel mensen niet op vakantie kunnen, maar toch de zinnen willen verzetten, stelt Floor Hogerheijde van Kunstkade. Vandaar dat ze opnieuw een zomerprogramma aan het samenstellen is - van zangles tot pottenbakken, van schildercursus tot theater. Alles onder voorbehoud van wat er kan en mag, haast ze zich te zeggen.

Kleine beurs

De workshops vinden plaats in studio’s en ateliers van cultuur-aanbieders die onder de vleugels van Kunstkade vallen. Het programma wordt mogelijk gemaakt door gemeentelijke corona-gelden. Er is ook een regeling in de maak voor huishoudens met een kleine beurs, dat die ook deel kunnen nemen. Daarvoor werkt Kunstkade samen met welzijnsorganisatie Amaryllis.

Daarnaast wordt er deze weken hard gewerkt aan het organiseren van een feestelijk zomerprogramma dat zich in juli en augustus in de binnenstad af zal spelen. ,,We gaan met onze aanbieders weer voor reuring zorgen’’, zegt Hogerheijde. ,,Het moet hier weer gaan bruisen.’’

Kunstmenu

Het is belangrijk dat de 225 cultuur-aanbieders waarvoor Kunstkade optreedt, zich weer aan het publiek kunnen tonen. Het afgelopen jaar was zwaar voor zzp-ers uit de cultuursector - vrijwel al hun inkomsten vielen weg, alleen online kon men verder. Enkelen vielen om, anderen vonden een tijdelijke baan in de zorg of bij een pakketdienst, maar verreweg de meesten staan klaar om weer te beginnen.

Vandaag wordt op de basisscholen Nijdjip en de Twa Fisken in Grou het nieuwe Kunstmenu voor het Leeuwarder onderwijs aangeboden aan wethouder Hein Kuiken. Scholen kunnen hier programma’s uit kiezen die ze komend schooljaar aan hun leerlingen aanbieden. Zestig scholen met bijna 11.000 kinderen doen hier ieder jaar aan mee. In het programmaboekje staat ook een samenwerking met BOSK, het ‘wandelende-bos-programma’ van Arcadia, aangekondigd.

,,We hopen mensen weer in aanraking te brengen met kunst’’, zegt Hogerheijde, ,,en dat we vanaf deze zomer weer echt los kunnen.’’

www.kunstkade.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur