Vertrouwenspersoon voor amateurkunstsector in heel Friesland aangesteld bij wie meldingen van ongewenst gedrag gedaan kunnen worden

FOTO PIXABAY

In overleg met drie koepels voor amateurkunst in Friesland heeft stichting Keunstwurk een vertrouwenspersoon beschikbaar gesteld. Co Stehouwer van de SESAM Academie.

Naar aanleiding van misstanden bij The Voice vroeg Keunstwurk zich af hoe verenigingen in Friesland ervoor kunnen zorgen dat een koor, theatergroep of orkest een veilige plek is. In overleg met de koepelorganisaties Sako (koren), OMF (muziekverenigingen) en DoEk (theaterverenigingen en iepenloftspullen) werd besloten tot aanstelling van een gezamenlijke vertrouwenspersoon voor amateurkunst , bij wie de duizenden leden en vrijwilligers die actief zijn bij koren, theatergezelschappen en korpsen in Friesland melding kunnen doen van ongewenst gedrag.

,,Wij hadden vanuit Keunstwurk een gesprek met de SESAM academie, waarin voormalig professionals na hun werkzame leven hun diensten aanbieden als vrijwilliger. De academie ondersteunt vaker verenigingen op allerlei terreinen’’, vertelt Gerda Roorda.

Zo was een geschikte, gecertificeerde kandidaat snel gevonden. Co Stehouwer is psycholoog en werkte in het bedrijfsleven en bij de overheid, ze is getraind in gesprekken over onder meer ongewenst gedrag, integriteit, pesten, intimidatie en discriminatie.

Naast dit aanbod organiseert Keunstwurk regelmatig bijeenkomsten om verenigingen te helpen met preventief beleid en het opstellen van gedragsregels. Hierop kunnen ze in contact komen met experts van de SESAM Academie en de Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk.

Nieuws

menu