Van Doeselaar zet punt achter orgelzomer Sneek ★★★★★ | recensie

Voor Sneek zit de orgelzomerserie erop. Hekkensluiter was Leo van Doeselaar, bekend onder meer van zijn verrichtingen op het Maarschalkerweerd-orgel van het Koninklijk Concertgebouw. Maandag, in Sneek, beschikte hij over een instrument van dezelfde maker en bovendien uit hetzelfde bouwjaar (1891).

Organist Leo van Doeselaar.

Organist Leo van Doeselaar.

Meteen al bij Louis Vierne leek er wierook uit de orgelpijpen te komen. Van Doeselaar startte met het openingsdeel van zijn Eerste Symfonie, waarin de romige Romantiek duidelijk hoorbaar was en het volume gaandeweg toenam, maar ook vliegensvlug werd afgezwakt voor mildere, zachtere passages. Ze klonken als een logisch vervolg. De organist koesterde de structuur.

Ook Joseph Jongen, een naar mijn mening ondergewaardeerde componist uit België, voelde zich eveneens thuis in Sneek. Zijn Deux Pièces pour orgue op. 53 (Chant de may en Menuet-Scherzi) waren in de vertolking door Van Doeselaar zachte en intieme ontboezemingen. Bovendien hield Van Doeselaar ze op spanning door doordacht te fraseren.

Ook in Hendrik Andriessens Sonata da Chiesa deed hij dat. Bovendien lanceerde hij het slotdeel met een onverwachte bekoorlijkheid, zweverigheid die uiteindelijk overspoeld werd door een groeiend aantal decibellen.

Zonnestralen breken door

De Duitser Sigfrid Karg-Elert is ook een componist die sporadisch in een programma opduikt. In combinatie met dit orgel en deze organist beleefde men een topuitvoering van zijn Harmonies du soir op. 72 nr 1 en van zijn latere Rondo alla Campanella uit 1932. Het rondo blonk uit in een vaart waarop men in Zandvoort jaloers zou zijn. En in een heldere articulatie waarmee een mistige klankbrij werd voorkomen.

En dan Choral III op. 40 van César Franck, slechts een jaar voor de oplevering van het Sneker orgel uitgebracht. Van Doeselaar etaleerde hierin kraakheldere melodieën in een vaak zacht zoemende setting. Zonnestralen braken door, het volume zwol aan en na vele komma’s volgde uiteindelijk een punt: het slot van de Sneker orgelzomer.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur