Twee winnaars Vredeman de Vriesprijs voor architectuur, LC-publieksprijs voor Kollum

Energie Kenniscentrum Leeuwarden.

Energie Kenniscentrum Leeuwarden. Fotografie: Tristan Fopma, Bram Vreugdenhil | Studio Roodenburch

Energie Kenniscentrum Leeuwarden én de restauratie en nieuwbouw woning in Oudemirdum hebben de Vredeman de Vriesprijs voor architectuur 2020 gewonnen. De prijsuitreiking vond vrijdagmiddag plaats in Crystallic Business Park.

De ontwerpers en de opdrachtgevers ontvingen de bijbehorende oorkonde die daarvoor waren onthuld door gedeputeerde Sietske Poepjes. Fysiek overhandigen was vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk en extra festiviteiten vanwege het 20-jarig bestaan de prijs worden op een later moment gehouden.

De overige genomineerden door de jury waren de RUG/Campus Fryslân in de beurs van Leeuwarden en de herinrichting stationsgebied Leeuwarden. Het Energie Kenniscentrum is gebouwd in opdracht van  Koninklijke Oosterhof Holman en Ekwadraat en ontworpen door Achterbosch Architecten in Leeuwarden. De restauratie en nieuwbouw van een woning in Oudemirdum vond plaats in opdracht van Jan Benthem die zelf architect is en zijn vrouw. Het ontwerp is van J.O.N.G. architecten in Lemmer.

De keuze voor beide gebouwen was niet omdat er tweespalt in de jury was, vertelde Annet Ritsema, voorzitter van de adviescommissie. ,,Wij vonden dat ze allebei een prijs verdienden.''

Uit de 24 inzendingen koos de jury in de eerste ronde 15 ontwerpen. Deze deden mee bij de verkiezing van de publieksprijs die op deze website werd gehouden. Na een tweede beoordeling bleven vier genomineerden over waaruit de jury moest kiezen, de beste ontwerpen van 2018 en 2019.

Publieksprijs

De LC publieksprijs ging naar de herinrichting van de Ooster- en Westerdiepswal in Kollum. De toenmalige gemeente Kollumerland gaf de opdracht hiervoor aan FARSK Architecten & Infra uit Leeuwarden. Bezoekers van deze website konden de afgelopen weken stemmen op alle genomineerde bouwwerken en -plannen .

 

 

De provincie Fryslân stelde de Vredeman de Vries-prijs in 2000 in. Hij wordt jaarlijks uitgereikt: het ene jaar voor architectuur in Friesland, het andere jaar voor vormgeving. Vormgever/architect en opdrachtgever delen de prijs.