Topstukken Museum Belvédère naar Deense Ribe

Het Deense deel van de Waddenzee viert zijn tienjarig bestaan als nationaal park. En daar zijn een aantal noordelijk kunstenaars via Museum Belvédère bij aanwezig.

Het werk van enkele noordelijke kunstenaars hangt op dit moment in het Ribe Kunstmuseum. De Deense stad Ribe ligt aan de Waddenzee en viert dat dit Deense deel van het Werelderfgoedgebied dit jaar tien jaar bestaat als nationaal park. Museum Belvédère heeft tientallen werken uitgeleend voor de expositie Calm before te storm - Art from the Wadden Sea.

De contacten tussen beide musea dateren uit de voorbereidingstijd van de expositie Wind, Water, Wad, die in 2015 in Heerenveen te zien was. Directeur-conservator Han Steenbruggen selecteerde voor de tentoonstelling werken van kunstenaars geïnspireerd door het waddengebied, onder wie enkele Denen.

Dertig topstukken

Ribe Kunstmuseum heeft dertig topstukken uit de collectie van Museum Belvédère aangevraagd, allemaal met het noordelijke landschap als onderwerp. Daaronder werken van Willem van Althuis, Jan Altink, Gerrit Benner, Anke Roder, Jan Snijder en Sjoerd de Vries. Bij de selectie zitten ook schilderijen van Job Hansen, Kanelli & Smit, Christiaan Kuitwaard, Krin Rinsema, Henk de Vries, Jan Wiegers en Jan van der Zee.

Met deze buitenlandse belangstelling krijgen noordelijke kunstenaars een podium in het buitenland. Steenbruggen: ,,Het is altijd onze ambitie geweest om de kwaliteit van ‘onze’ kunstenaars breed onder de aandacht te brengen. Deze forse bruikleenaanvraag is niet alleen een opsteker voor het noordelijke kunstklimaat, het toont ook aan dat kunst zowel letterlijk als figuurlijk grenzeloos is.’’

De expositie Calm before the storm – Art from the Wadden Sea is te zien tot en met 10 januari 2021 in het Ribe Kunstmuseum, di t/m zo 11-16 u. www.ribekunstmuseum.dk

Nieuws

menu