Top 2000 a gogo start zonder Matthijs van Nieuwkerk en met Herman de schermman

Herman van der Zandt en dj's Frank van ‘t Hof en Wouter van der Goes tijdens het NOS Nationaal Aftelmoment in het Top 2000 Cafe op oudejaarsavond 2021.

Herman van der Zandt en dj's Frank van ‘t Hof en Wouter van der Goes tijdens het NOS Nationaal Aftelmoment in het Top 2000 Cafe op oudejaarsavond 2021. Foto: ANP|Paul Bergen

De Top 2000 a gogo gaat weer van start, maar zonder presentator Matthijs van Nieuwkerk. Die heeft in samenspraak met omroep NTR besloten dat het beter is dat iemand anders het programma presenteert.

Dat besluit kwam na een uitgebreid artikel van de Volkskrant over grensoverschrijdend gedrag door Van Nieuwkerk achter de schermen van De Wereld Draait Door (DWDD). De Top 2000 a gogo is van 26 tot en met 31 december te zien op NPO 1.

Herman van der Zandt zal het seizoen eenmalig samen met Leo Blokhuis presenteren. De presentator zei er zin in te hebben. „De NTR heeft mij gevraagd om voor één keer gastheer te zijn van dit geliefde programma. Dat kan ik moeilijk naast me neerleggen. Het Top 2000 café is voor mij bekend terrein. Ik heb een brede muzieksmaak, maar ben toch ook vooral een kind van de jaren ’80. Samen met Leo en de redactie wil ik er een geweldige jaarafsluiting van maken.”

‘Het is allemaal heel dubbel’

Blokhuis wilde heel graag dat de Top 2000 a gogo doorging nadat Van Nieuwkerk zich terugtrok. Het programma is volgens hem groter „dan welke maker ook”, zo zei hij in de NPO 1-talkshow Op1. „Kijk, het is allemaal heel dubbel. Alles wat er gebeurt, dat gaan we niet in tien minuten uitpraten”, stelde Blokhuis, die inhoudelijk daarom niets over Van Nieuwkerk wilde zeggen. „Er komt van alle kanten veel op je af, aan verwijten, of je iets wel of niet doet. Maar laten we zeggen: wij hebben een programma dat groter is dan welke maker dan ook, ook groter dan ik ben. En dat programma wilden we heel graag blijven maken.”

De Top 2000 Quiz, waarvan een deel al was opgenomen, gaat niet door. De opnames van het programma werden stilgelegd na publicatie van het artikel in de Volkskrant .