TikTok Tammo zingt Ede Staal en theatervoorstellingen voor een tientje | dé cultuurtips van deze week

Dé cultuurtips voor deze week.

Dé cultuurtips voor deze week.

TikTok Tammo zingt Ede Staal, het Nationaal Theater Weekend en het NNO op pad met zijn nieuwe chef én een piepjong pianotalent. Dit zijn dé cultuurtips van onze cultuurredacteuren voor de komende week.

TikTok Tammo zingt Ede Staal: ‘Sketches en verhalen zijn nieuwe dingen voor mij’

TikTok Tammo gaat de theaters in met liedjes van Ede Staal. Donderdag 26 januari is er een try-out in theater Winsinghhof in Roden. Voor hemzelf en voor zijn fans zal het even wennen worden. „ We blijven met Tammo zingt Staal dicht bij het origineel.

Manu van Kersbergen en .multibeat in Grand Theatre. ‘Een crossover tussen woordkunst en livemuziek.’

Is het een voorstelling? Een concert? De herontdekking van de hemel van Manu van Kersbergen en .multibeat is vooral een experiment. „Een soort botsing. Mensen moeten vooral zin hebben om iets totaal nieuws te zien.”

‘Laat ze maar komen, de vrolijke brandstichters met hun verkoolde vingers! Kom op!’

Het Futurisme propageerde – soms innovatief, soms agressief – een nieuwe kijk op het leven en de maatschappij. Het oude moest weg. Hup! Het nieuwe moest ruim baan krijgen. Vooruit! Wat er daarna gebeurde is te zien in Rijksmuseum Twenthe.

Niet één, niet twee, maar drie korte voorstellingen op één avond? Voor een tientje?

Drie vrouwen - Groot in Kleinkunst (drie voorstellingen in één) is een van de vele voorstellingen die te zien zijn tijdens het Nationaal Theater Weekend op 27, 28 en 29 januari. Bij tal van theaters kan je dan voor 10 euro naar binnen. Kijk hier bij welke theaters je allemaal voor een tientje terecht kunt.

Groninger Nobelprijs-kandidaat Johan Huizinga vertelt in ‘vergeten klassieker’ over zijn vriend Jan Veth

Historicus Johan Huizinga is alom bekend van standaardwerken Herfsttij der Middeleeuwen (1919) en Homo ludens (1938), maar hij schreef ook biografieën. Zijn levensbeschrijving van Jan Veth, een schilder die rond 1900 ‘half Nederland portretteerde’ onder wie veel Tachtigers, is opnieuw uitgeven. „Een vergeten klassieker.”

De nieuwe chef en een (piep)jonge pianosensatie

De nieuwe NNO-chef Eivind Gullberg Jensen stelt zich voor in Amsterdam (via Groningen en Assen), en neemt een 18-jarige pianosensatie mee. Waar precies, wanneer en wat er op het programma staat? Onder meer Richard Strauss en Arvo Pärt.

Herinneringen aan een bezetting China in ‘gewone’ opnamen en getekende beelden

In 2002 bezette een groep Falun Gong-aanhangers een Chinees staatstelevisiestation. De voornaamste bezetters overleefden hun gevangenschap niet. De opmerkelijke documentaire Eternal Spring bestaat deels uit gesprekken met Chinezen die er destijds bij waren, en deels uit de schetsen die tot leven komen.

Hoe werd in 1672 bericht over de opmars en aftocht van Bommen Berend? Via WhatsAppberichten (soort van)

Verzet en vrijheid , een bundel over het Gronings ontzet van 1672 en de universiteit, behandelt interessante vragen. Zoals: hoe werd destijds door ‘de media’ bericht over de opmars en aftocht van Bommen Berend in Noord-Nederland?