Keramiekbedrijf Koninklijke Tichelaar kan uitkomsten open ateliers breed toepassen bij verduurzamen productie

Tichelaar en de ontwerpteams presenteren de uitkomsten deze week op de Dutch Design Week in Eindhoven. FOTO JITSKE SECKEL

Het onderzoek van ontwerpduo’s bij Tichelaar in Makkum heeft resultaten opgeleverd, die het keramiekbedrijf breed kan toepassen. Waddenslib en ijzerwater zijn toepasbaar in glazuur en ‘kleibody’.

Koninklijke Tichelaar vierde deze zomer het 450-jarig bestaan. Als onderdeel van de festiviteiten richtte de Stichting Frysk Tichelwurk in de voormalige fabriekspanden in Makkum open ateliers in, waar drie ontwerpduo’s onderzochten hoe de tegelfabrikant zijn ontwikkel- en ontwerpproces kan verduurzamen. De resultaten van twee onderzoeken zijn breed toepasbaar, zegt directeur Harm van der Ploeg.

Kirstie van Noord en Lotte de Raadt onderzochten de toepassing van ijzerwater (restproduct van waterzuivering) in klei voor Tichelaars circulaire wandbekleding Skinz. Door de twee materialen te mengen, kan de stooktemperatuur naar beneden. Het smeltende ijzer geeft het keramiek bovendien een getinte beschermlaag ,,met een heel eigen uitstraling’’, aldus Van der Ploeg.

Bijzondere glazuureffecten

Zussen Gieke van Lon en Lotte Dekker (Humade) waren in een eigen zoektocht naar andere grondstoffen al uitgekomen bij waddenslib. Ze bekeken hoe ze dit zoute materiaal konden ontzouten en op grote schaal kunnen toepassen als grondstof (eventueel aangevuld met andere reststromen als bietenpulp of aardappelzetmeel) en als glazuur. ,,Bij de eerste keer bakken sintert het zichzelf dicht en heb je een hoogwaardige tegel.’’ En als glazuur leverde het slib ook bijzondere effecten.

Glazuur van fijnstof, zoals Iris de Kievith en Annemarie Piscaer dat maakten, is niet op grote schaal toepasbaar, aldus Van der Ploeg. ,,Er is onvoldoende reststroom voor grote producties. Maar dit werkte zeker bij bewustwording.’’ Alle resultaten zijn momenteel te zien op de Dutch Design Week in Eindhoven.

De Open Ateliers trokken zo’n 3000 bezoekers in twee maanden, onder wie oud-medewerkers en professionals, aldus Ties Hartman van de Stichting Frysk Tichelwurk. Hij is met Plaatselijk Belang Makkum, ondernemers en anderen in overleg over een mogelijke voortzetting van activiteiten aan de Turfmarkt. ,,Zowel de historische panden als de voormalige winkel zijn van FB Oranjewoud en er zijn plannen voor de bouw van zorgwoningen. Maar misschien is een combinatie mogelijk. Daar is wel behoefte aan.’’

Nieuws

menu