Thuis en toch uit: wat is er online te doen?

Voor concerten, evenementen en andere activiteiten moet je meestal de deur uit. Dat is er even niet bij. Verschillende tips waarmee je vanuit huis toch een uitstapje kunt maken.

Streetart over coronavirus

Over de hele wereld hebben mensen nu meer tijd om creatief te zijn. Dat zie je ook terug in streetart. Daarin speelt het coronavirus een steeds grotere rol. Covid-19 is het onderwerp van actuele, kleurrijke en opvallende straatkunst, of het nu voor artistieke, educatieve of politieke doeleinden is. In Berlijn loop je langs Gollum uit The Lord of the Rings die staart naar een rol toiletpapier. In Spanje kun je op straat de Mona Lisa met een mondkapje bewonderen. Wil je nog meer voorbeelden zien? Bekijk dan vanuit je luie stoel de hele collectie die de Britse krant The Guardian verzamelde en kies alvast jouw favoriet zodat je ze straks in het echt kunt bezoeken.

De collectie is te vinden op www.theguardian.com/world/gallery/2020/apr/06/coronavirus-street-art-in-pictures .

Geniet van straatgeluiden

Het coronavirus zorgt voor een onvoorspelbare situatie en brengt met zich mee dat reizen nu een risico vormt. Toch is het niet helemaal onmogelijk om de wereld te verkennen. Het kanaal Good City Sounds op Spotify neemt luisteraars mee naar verschillende steden en binnen no-time waan je je in een park in Barcelona, bij een straatoptreden in Madrid, in tram 28 in Lissabon of op een terrasje in Parijs. Daarna kun je door voor een kop koffie op een regenachtige dag in Londen of een lekkere Italiaanse maaltijd in Rome. Sluit je ogen en stel je voor dat je op een andere plek bent. Good City Sounds neemt je met een beetje fantasie mee op reis over de wereld.

Zelf camembert maken

Kaas maken moeilijk? Volgens de Vlielander Kaasbunker niet. Zolang iedereen noodgedwongen thuis zit organiseert de kaasbunker online workshops kaas maken. Je kunt bij www.zeewierkaas.nl een basispakket kaasmaken aanschaffen en vervolgens op de Facebook-pagina van de Vlielander Kaasbunker zien wanneer er workshops plaatsvinden. Naast ‘gewone’ kaas, worden er ook workshops blauwschimmelkaas of camembert maken gegeven. De eerstvolgende workshop – camembert maken – wordt gehouden op woensdag 18 november.

‘What’s in a name?’

Anneke Meiners houdt op woensdag 11 en donderdag 12 november een lezing waarin ze op een systematische manier naar namen kijkt. What’s in a name? Meestal wordt een naam gegeven door ouders. Welk verhaal, welke geschiedenis, welk verlangen zit er in een naam? En hoe is dat voor degene die de naam draagt? Sommige mensen kregen een geheel nieuwe naam, los van enig familieverband. Hoe is dat? Of wat gebeurt er als je jezelf een nieuwe naam geeft? Via je naam gaat er een familieveld open. Meiners neemt luisteraars mee op een spoorzoektocht door namen, achternamen en hoe deze oplichten in de geschiedenis.

Meer info en aanmelden via www.opstellingenwerk.info .

Digitaal orgelconcert

Al enkele jaren houdt de muziekcommissie van PKN De Ontmoeting in Damwâld in het najaar een orgelconcert. Door alle onzekerheden rondom het coronavirus was het dit jaar nog even de vraag hoe, maar dat het concert gehouden moest worden stond buiten kijf. Het kerkgenootschap heeft de afgelopen periode geïnvesteerd in digitale middelen en gaat het concert live streamen. Organist Jochem Schuurman en zangeres Tetsje van der Kooi (foto) treden op in een lege kerk. Dat is geen geheel nieuwe ervaring voor de musici, ze speelden al eerder vanuit een lege Martinikerk in Franeker. Het programma bestaat uit aria’s van Bach en Händel, liederen van Mozart en Brahms en diverse orgelsolo’s.

Het livestreamconcert is zaterdag te beluisteren vanaf 19.30 uur via www.pkndamwald.nl/live en via Kabelnoord kanaal (1)956.

Liefde in de Middeleeuwen

De Bel Campo lezing, het jaarlijkse benefietevenement van de Rotary Club Groningen, wordt dit jaar online gestreamd, vanuit de Nieuwe Kerk in Groningen. De opbrengst van het evenement is voor kinderen die in armoede opgroeien in Groningen. Te gast is dit keer Herman Pleij, schrijver en emeritus hoogleraar historische Nederlandse letterkunde. Het onderwerp van de lezing is zijn laatste boek, Oefeningen in genot. Liefde en lust in de late middeleeuwen. Het programma start met 14de- en 15de-eeuwse liefdesliederen, gebracht door ensemble Super Librum. De bijeenkomst is interactief: deelnemers kunnen tijdens de lezing via sms vragen stellen.

Meer informatie en toegang tot de lezing via www.rotary.nl/groningenbelcampo .

Meer evenementen op Vanplan.nl

Nieuws

menu