Theater in de openlucht met Godlike Komeedzje 2.0 en Blau Bloed, schatten bij Tresoar en duurzame kleding: tips voor uitjes in Friesland

Godlike Komeedzje 2.0 - Repetitie doorloop 5 juni 2022. FOTO SIEP VAN LINGEN

Kom kijken naar de Iepenloftspullen Godlike Komeedzje 2.0 of Blau Bloed, ontdek de schatten bij Tresoar, fiets door drie provincies of leer meer over kleding.

Drie provincies ontdekken op de fiets

Ontdek met de 3 Provinciën Fiets-3-daagse het gebied waar de provincies Groningen, Friesland en Drenthe samenkomen. Elke dag vertrekken deelnemers aan de Fiets-3-daagse vanuit Bakkeveen en krijgen zij een gevarieerde route aangeboden. Elke dag fietsen zij in een andere provincie en dit is ieder jaar weer anders. Zo kunnen fietsers de onbekende plekjes ontdekken en genieten van het gevarieerde landschap.

De fietstocht vindt plaats van woensdag 29 juni tot en met vrijdag 1 juli. Er kan gekozen worden uit afstanden van ongeveer 30, 40 en 60 kilometer. De route is gemarkeerd met pijlen, ook beschrijving op papier en digitale kaart is beschikbaar. Onderweg zijn er twee rustpunten met voldoende horeca voorzieningen. Informatie over inschrijven is te vinden op www.3fiets.nl.

Bakkeveen - P-plaats Midgetgolf en zwembad Dúndelle, wo t/m vr 9-11 uur, 6 euro

Over de duurzaamheid van kleding

Museum Dokkum wil bezoekers bewust maken van de hoeveelheid kleding die tegenwoordig beschikbaar is. Daarnaast is kleding seizoensgebonden of trendgericht en als het uit de mode is wordt het weggedaan. In vroegere tijden had textiel namelijk veel meer waarde. Een versleten of kapot kledingstuk werd niet weggegooid, maar versteld of hergebruikt.

Stoffen waren namelijk duur, waardoor mensen ieder stukje gebruikten zodat niets werd verspild. In de tentoonstelling Nijmakke âld worden voorbeelden getoond van gerepareerde en hergebruikte kleding uit vroegere tijden samen met proeflappen en werkstukjes uit het handwerkonderwijs.

Dokkum - Museum Dokkum, ma t/m za 10-17 uur, 6,50 euro

De schatten die verborgen liggen bij Tresoar

Elke laatste donderdag van de maand vindt er bij Tresoar een rondleiding plaats. Welke schatten liggen er allemaal bij Tresoar? Hoe ziet de wereld onder de studiezaal er uit? Wat is het oudste boek dat bij Tresoar wordt bewaard? En hoe ordent Tresoar bijna 37 kilometer aan materiaal in het depot?

Tresoar geeft met de rondleiding door het gebouw een uniek kijkje achter de schermen. Bezoekers kunnen zich melden bij binnenkomst aan de balie; dit is het startpunt van de tour. Na afloop staat er koffie en thee met een versnapering klaar en kan er een bezoekje worden gebracht aan Obe, podium voor Friese cultuur.

Leeuwarden - Tresoar, do 14 uur, gratis

Butler wordt getest met een stapel geld

Er vindt voor de derde keer een iepenloftspul plaats in Katlijk. Stichting Iepenloftspul Herman de Streuper en Toneelvereniging de Twa Doarpen sloegen de handen ineen voor het stuk Blau Bloed , over baron Eisema. Deze baron heeft geldgebrek en verhuurt zijn bouwvallige landhuis met personeel een weekend lang aan zakenman Wisse Regnerius, voor een schamel bedrag van 10.000 euro. De zakenman geeft een gekostumeerd bal voor zakenrelaties en groothandels.

De baron heeft echter niet echt vertrouwen in zijn butler en om te zien of dat ook inderdaad zo is laat hij deze brief open op tafel liggen. De butler ziet zijn kans en doet de brief in zijn broekzak en denkt die 10.000 euro zo makkelijk te verdienen. Helaas voor hem hij wordt al snel ontmaskerd.

Katlijk - Weiland achter Schoterlandseweg nr. 5 (ingang Bisschoplaan), do t/m za 20.30 uur, 18,50 euro (kinderen t/m 12 jaar 12,50 euro)

God, het universum, sterrenstelsels en robots

Theatergroep FIER speelt vanaf woensdag het iepenloftspul Godlike Komeedzje 2.0 in Friens. Deze confronterende komedie over goden, een engel en een duivel stelt de vraag: kunnen de goden de ondergang van de aarde tegenhouden met robots? Volgens astronomen bestaan er buiten ons universum, met al zijn miljarden sterrenstelsels, nog veel meer universums. De god van een van die andere universums biedt de god van dit universum aan om zijn schepping te redden. Maar hoe moet dat? Door te versoberen? Of door economische groei en nieuwe technologie?

Het iepenloftspul werd geschreven door Sietse de Vries en geregisseerd Job de Roo. Veel spelers, zangers en muzikanten komen uit de vier dorpen fan FIER – Friens, Idaerd, Eagum en Reduzum – aangevuld met mensen uit omringende dorpen. Vier jaar geleden heeft FIER al succes gehad met het stuk Oeds fan Fierwei. Er is toen een stichting opgericht met als doelstelling om elke drie jaar een iepenloftspul op te voeren. Door corona kon dit in 2021 niet doorgaan, maar nu is het eindelijk zover.

Friens - NH Kerk, wo, vr en za 20 uur, 18,50 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.


Nieuws

menu