Terschelling loopt 19,5 miljoen euro mis door annuleren Oerol

Oerol op Terschelling. FOTO ANP

Het afblazen van het Oerol-festival in de geplande vorm kan de Terschellinger economie 19,5 miljoen euro kosten.

Dat is los van de 3,1 tot 3,6 miljoen euro aan gemiste inkomsten voor het festival zelf.

Dat zegt Siart Smit, algemeen directeur van Oerol. ,,In de zomermaanden komen er 70.000 toeristen per maand naar Terschelling. Wij hebben 50.000 bezoekers in tien dagen tijd, die gemiddeld vier dagen blijven. We hebben gevraagd wat die mensen op het eiland uitgeven en het resultaat naar beneden afgerond. Dat is dat bedrag van 19,5 miljoen euro een behoorlijke indicatie.”

Contact met Veiligheidsregio

Het Oerol-team zint op een manier om toch een soort virtueel Oerol op te zetten, ,,zonder publiek, maar wel met de kernwaarden van het festival”. Smit acht het overigens niet onmogelijk dat een deel van de bezoekers toch naar het eiland komt, omdat men logies en boot toch al geboekt heeft bijvoorbeeld. ,,Terwijl er misschien nog niet zo veel mag. Hoe ga je dat managen?” Daarover onderhoudt het festival nauw contact met de Veiligheidsregio Fryslân.

Voor het festival, dat tussen 12 en 21 juni had moeten plaatsvinden, waren al zo’n 10.000 ‘festivalbandjes’ en 1000 ‘theaterbundels’, met enkele geselecteerde voorstellingen, verkocht ,,We gaan kijken wat we daarmee doen. Binnenkort krijgt iedereen bericht.”

Lees verder PREMIUM | Oerol-directeur had Siart Smit zit met een afgeblazen festival: wat kan wél?

Nieuws

menu