Tentoonstelling en veel, heel veel meer Mata Hari

Zondag is het precies 100 jaar geleden dat Mata Hari bij Parijs werd geëxecuteerd. Overal duikt ze op. Ze bezet het Fries Museum, maar er is veel, heel veel meer.

HERDENKING MET MUZIEK EN ZANG

Margaretha Zelle stierf op 15 oktober 1917 om kwart over zes ’s ochtends nadat er twaalf geweerschoten op haar waren afgevuurd.

In het kerkje van Huizum wordt haar dood zondag op exact hetzelfde tijdstip herdacht. De Huizumer kerkklokken luiden twaalf keer, voor iedere kogel een klokslag.

Daarna is er een zondagochtendontbijt en zingt de internationaal befaamde sopraan Claron MacFadden een voorproefje uit een Mata Hari-programma van muziektheater Transparant dat in februari in premiere gaat.

Ook Gerard Rinsma en Douwe Tamminga zingen Mata Hari-liederen, gevolgd door vier leden van de Kleine Opera uit Haarlem met enkele aria’s uit de opera De Zaak Mata Hari die op 27 december in Stadsschouwburg De Harmonie gespeeld wordt.

MUZIEK- EN THEATERVOORSTELLING

In de vernieuwde muziekvoorstelling Schuldig of naief , met een inleiding van Herman van Veen, wordt het karakter van Margaretha oftewel Grietje ontleed. Van Veen schreef het stuk in 2004 en speelde het ondermeer voor uitverkochte zalen in Parijs. Danseres Marion Bosetti neemt de rol van Mata Hari voor haar rekening. Het spektakel is zondag te zien in De Harmonie.

Even daarvoor, om half twee ’s middags in hetzelfde theater, kruipt Tet Rozendal in de huid van de schone Friezin. Wie was Margaretha Zelle, vraagt ze zich af. Wie was ze als mens, als moeder, als vrouw en wat waren haar laatste woorden?

'MIJN MATA HARI'

In de familie van Hanneke Boonstra ging het verhaal dat er een rechte afstammingslijn liep naar Margaretha Zelle. De schrijfster zocht alles uit, maar er bleek niets van waar. Ondertussen was ze wel gegrepen door de niet aflatende charme van Mata Hari. ,,Eerst was ze mijn tante, toen weer niet. Maar we blijven met elkaar verbonden.’’ Hanneke Boonstra trad in Parijs, Rome, Londen en Leeuwarden in de voetsporen van de Friese schone. Al haar bevindingen, voor een weblog ter voorbereiding op de grote Mata-Hari-expositie die zaterdag opent , zijn verzameld in Mijn Mata Hari, dat zondagmiddag in Café Wouters wordt gepresenteerd.

LEZING JULIE WHEELWRIGHT

Mata Hari zette het vrouwbeeld van een eeuw geleden op de kop, door zichzelf opnieuw uit te vinden als oosterse danseres en zich als courtisane te laten onderhouden. Historica Julie Wheelwright beschreef dat in 1992 ( De fatale minnares ) en houdt er zondag om half twee een (Engelstalige) lezing over in het Fries Museum.

NATIONALE BALLET

Het Nationale Ballet herneemt vanaf zaterdagavond in Amsterdam de vorig jaar zo succesvolle, verhalende voorstelling 'Mata Hari' van choreograaf en artistiek directeur Ted Brandsen.

EXPOSITIE 'MATA HARI, LADY OF FASHION'

De diva had een fikse garderobe. Toen ze in september 1916 op doorreis naar Nederland in het Engelse Falmouth werd aangehouden voor spionage werd haar bagage doorzocht. Dat duurde wel even. Margaretha sleepte tien hutkoffers met zich mee. In de annalen wordt gesproken over een ,,zeer professionele garderobe’’ met meerdere jurken, waaiers, bontstola’s en sieraden. Zelfs op de dag van haar executie was ze perfect gekleed in een grijze zijden japon, opengewerkte kousen, en een bontstola. Om haar hals droeg ze een parelketting. Reden voor Museum Pakhuis Koophandel, ‘het andere museum’ aan de Oostersingel in Leeuwarden om een expositie in te richten over Mata Hari, lady of fashion.

PORTRETTEN IN GALERIE OUDE STADHUIS

In de nieuwe Stadsgalerie onder het oude stadhuis zijn Mata Hari-portretten te zien van zeven kunstenaars. Ook vertelt Margaretha Zelle-verzamelaar Jan Brugman met kranten- en tijdschriftartikelen en boeken en kaarten de levensgeschiedenis van de danseres . Vader Zelle had een groot geheim, denkt hij. En zijn dochter had een aardje naar haar vaartje. De galerie is op werkdagen open.

WANDELEN LANGS DE SPOREN VAN MATA HARI

Elke zaterdag om twee uur ‘s middags begint bij de ingang van het Fries Museum een Mata Hari Tour voor wandelaars. De tocht van A Guide to Leeuwarden gaat langs plekken waar ze woonde en naar school ging. Daarnaast is er iedere vrijdagmiddag in oktober en november bij het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) een ‘open wandeling’ langs sporen van Mata Hari. De tocht begint om 13.15 met een presentatie over vader Adam Zelle in het HCL. Voor lekkerbekken is er op 28 oktober een culinaire Mata Hari-tour van Smaakstad Leeuwarden.

Een overzicht van alle Mata Hari-activiteiten op de site van het Fries Museum

Nieuws

Meest gelezen