Straatfestival via een scherm? Dat wil het Fries StraatFestival niet, dus verplaatst het naar september dit jaar

Een kunstwerk van Olivier Grossetête. Het Fries StraatFestival wil hem graag naar Leeuwarden halen. Foto: Balogh Attila

Een straatfestival via een scherm, dat zien ze bij het Fries StraatFestival niet zitten, dus wordt het festival verplaatst naar 16 tot en met 19 september, in de hoop dat het straattheater dan wel weer van dichtbij beleefd kan worden.

De organisatie hoopt dat op dat moment straattheatervoorstellingen in de binnenstad van Leeuwarden weer mogelijk zijn, maar ook live muziek en cross-over performances voor een breed publiek. Wat wel vast staat: het zal minder ‘in de massa’ zijn en het festival zal meer de intimiteit opzoeken

Daarom zal er op afgebakende locaties een overzichtelijk programma zijn. Hier kan men indien nodig met een reservering gratis toegang krijgen tot exclusieve voorstellingen op bijzondere plekken, waar de 1,5 meter en andere voorschriften in het kader van Covid-19 gehandhaafd worden. En als de richtlijnen het toelaten, wordt er waar mogelijk opgeschaald.

Kartonkunst van Olivier Grossetête in Leeuwarden?

Naast de plannen voor diverse voorstellingen op intieme locaties, is het de bedoeling dat er in ieder geval één grote headliner hoog boven de mensen uittorent in het centrum van Leeuwarden. De organisatie is druk bezig om hiervoor Olivier Grossetête naar Leeuwarden te halen met zijn participatieproject Monumental Constructions. Een uitnodiging aan het Friese publiek om samen te bouwen aan een indrukwekkend grote constructie (misschien wel een reconstructie van de Oldehove?) gemaakt van karton.

Deelnemers worden gevraagd om lege kartonnen dozen in elkaar te zetten en een monument te bouwen zonder kraan of machine en later wordt dit monument collectief vernietigd.

Normaliter vindt het Fries StraatFestival ieder jaar in het laatste weekend van mei plaats in de binnenstad van Leeuwarden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur