Stormloop op gratis dag in Natuurmuseum Fryslân

Gezellige drukte in het Natuurmuseum waar mensen op donderdag gratis naartoe kunnen.

Gezellige drukte in het Natuurmuseum waar mensen op donderdag gratis naartoe kunnen.

De actie waarbij mensen op donderdag gratis naar het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden kunnen, blijkt een groot succes. Er komen gemiddeld zeshonderd mensen op zo’n gratis dag langs.

Wat relatief rustig begon, is uitgelopen op een kleine stormloop; kwamen er de eerste gratis donderdag ‘slechts’ tweehonderd bezoekers langs, inmiddels zijn dat er zeker zeshonderd. De actie loopt nu twee maanden. Dat het zo druk zou worden, is boven verwachting.

Het museum is er blij mee, want op deze manier worden nieuwe doelgroepen bereikt, iets dat veel culturele instellingen proberen. Coördinatoren proberen ook mensen uit achterstandswijken te bereiken.

Honderd jarig jubileum

De actie met de gratis donderdagen duurt nog het hele jaar. Op die manier viert het Natuurmuseum het 100-jarig bestaan. De directie van het museum heeft hiervoor financiële steun van fondsen en overheden aangeboord en overweegt om ook na dit jubileumjaar met iets dergelijks door te gaan.

Spelregels

Om de drukte enigszins in goede banen te leiden zijn er onlangs een aantal spelregels ingevoerd. Zo worden er op de gratis donderdagen geen schoolgroepen meer ontvangen. Verder moeten andere groepen zoals sportclubs of scoutingverenigingen zich van te voren melden.

De gratis donderdag geldt nog het hele jaar, behalve in de schoolvakanties. Dan wordt er gewoon entree gevraagd.