Stoereloerhuis begint aan reis door Leeuwarden

Miniatuurhuis Stoereloer in etalage Fries Museum FOTO NIELS WESTRA

Het miniatuurhuis waaraan bijna vijfhonderd kinderen afgelopen voorjaar, tijdens de lockdown, werkten, begon dit weekeinde aan een reis door Leeuwarden. Het is deze herfstvakantieweek te zien in het Fries Museum, daarna volgen andere plekken in de stad.

De kunstenaars van stichting Stoereloer lieten zich niet kisten door een pandemie: in plaats van de traditionele creatieve vakantieweek voor Leeuwarder kinderen bedachten ze dit voorjaar een coronaproof alternatief. Vijfhonderd kinderen uit Leeuwarden en omstreken kregen thuis een knutselpakket bezorgd en konden daarvan een kamertje – of een deel ervan – voor een miniatuurhuis maken. Dat huis werd zaterdag onthuld. Het is de komende week te bezichtigen in de etalage van het Fries Museum.

,,Welkom bij het mooiste en grootste miniatuurhuis van Leeuwarden, van Friesland, van Noord-Nederland, van Europa misschien’’, sprak Mariese Schuurman van de stichting Stoereloer. Er waren zaterdagmiddag verrassend genoeg overwegend volwassenen op de onthulling afgekomen. Misschien dat de kinderen het huis thuis al hadden bekeken via de website.

Tien woontorens

De bijna vijfhonderd kamer-onderdelen werden door de kunstenaars van Stoereloer geassembleerd tot tien woontorens. Wie een blik naar binnen werpt, ziet kamers vol exotische taferelen, met dieren erin, sportattributen en tropische vergezichten. De jonge makers hadden veel zin om op reis te gaan, zou je eruit kunnen concluderen.

Het was ongelofelijk veel werk om de torens te maken. Alle onderdelen moesten opnieuw gelijmd worden, bijvoorbeeld, vertelt Schuurman. Bij het project is ook een boek verschenen, waarin de kamers en hun verhalen centraal staan. Woordkunstenaars van het platform Dichter Bij Leeuwarden werkten daar aan mee. Onder anderen Henk Dillerop, Jan Ketelaar en Sannemaj Betten schreven gedichten en verhaaltjes bij de kamers. Het boek is via de site van Stoereloer te koop.

'Bij een tweede golf komt er ook weer een nieuw idee'

Nu er een nieuwe lockdown dreigt, ligt het voor de hand dat er opnieuw thuis geknutseld gaat worden? Schuurman schudt haar hoofd. ,,We gaan niet nog eens hetzelfde doen, dat wil je als kunstenaar ook niet. Bij een tweede golf komt er ook weer een nieuw idee…’’

Maar eerst gaan de makers op hun lauweren rusten. Het huis verkast na deze week naar winkelcentrum het Zaailand, vervolgens naar Park Vijversburg, om daarna (hopelijk) op tournee langs verzorgingshuizen te gaan. ,,We gaan een mooie reis maken.’’

Nieuws

menu