Stem mee en bepaal de publiekswinnaar van de Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving 2019

Vredeman de Vries Prijs voor Vormgeving 2019.

In oktober wordt de winnaar van de Vredeman de Vriesprijs 2019 bekendgemaakt. Een jury bepaalt dat, maar het publiek mag ook stemmen.

Er waren dit jaar 56 inzendingen voor de Vredeman de Vriesprijs, de prijs van de provincie Fryslân die om het jaar naar een project op het gebied van architectuur of van vormgeving gaat. Dit jaar is voor de tiende keer een vormgevingsjaar .

Architectuur en vormgeving

Architectuur en vormgeving klinken als twee totaal verschillende disciplines. Maar dat er toch een overlappend grijs gebied tussen die twee zit, bewijst de nominatie van architecte Nynke Rixt Jukema voor haar  Zwaluwhaven  in de Alde Feanen. In 2013 kreeg ze ook al de vormgevingsprijs. En strikt genomen zijn twee andere genomineerde ontwerpen,  Streken  van Marc van Vliet en  Gegrond  van Elmo Vermeijs ook bouwwerken. 

De in Leeuwarden geboren Hans Vredeman de Vries zelf (1527-1609), naamgever van de prijs, was tenslotte ook van allebei wat. Hij was architect en vestingbouwer, maar publiceerde ook boeken vol ontwerpen van fonteinen, meubels, tuinen en vaatwerk.

Vijf nominaties

Uit die 56 inzendingen koos een jury vijf nominaties. Een ervan wordt op 4 oktober in het Provinsjehûs bekroond met een oorkonde en 5000 euro. Maar voor het zover is, kan er gestemd worden voor de Leeuwarder Courant publieksprijs. Dat kan vanaf tot 19 september. Ook de voorkeur van het publiek wordt op 4 oktober bekendgemaakt. Stemmen kan hieronder.

Nieuws

menu