'2023 wordt het jaar van de langverwachte ommekeer: liever, liever, liever' | Joost Oomen leest zijn column 'Jubel' voor

Joost Oomen leest zijn Column: Negen jaar geleden vond een geblondeerde politicus de yell ‘minder, minder, minder’ uit.

Joost Oomen schrijft wekelijks de column ‘Jubel’ voor Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant en leest hem voor.

Op kerstavond keek ik met mijn moeder naar Robert ten Brink. Robert ging in een met lichtjes versierde bus door Nederland om familieleden uit het buitenland voor Kerstmis af te leveren bij familieleden in het binnenland.

Er werd een Mexicaanse meneer afgeleverd bij een rijtjeshuis, een Ghanees meisje omhelsde haar Nederlandse militair en Deborah uit Ommen werd eindelijk herenigd met de Kaapverdiaanse Adriano. Mijn moeder liet haar tranen de vrije loop, ik slikte en keek naar de lamp boven de televisie.

Ondertussen broedde elders in het land staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel op manieren om het werk van Robert ten Brink zo goed als onmogelijk te maken. In het grote uitruilspel tussen politieke partijen was naar boven komen drijven dat gezinshereniging, het naar Nederland halen van de geliefden van mensen die gewoon in Nederland mogen wonen, extra moeilijk moest worden gemaakt.

Hoewel dit voornemen al door verschillende rechters van tafel was geveegd, hield de staatssecretaris er toch aan vast. De uitspraak moest genegeerd worden, gezinsleden mochten hier absoluut niet naartoe vliegen, zeker niet voor Kerstmis, en de marechaussee moest de weg naar Ter Apel controleren op de bus van Robert ten Brink.

Geheel in de lijn van 2022 zou de gepaste reactie hierop zijn: zij niet, dan anderen ook niet. Geen gezinshereniging voor vluchtelingen, dan ook niet voor de deelnemers van All You Need Is Love . Gelijke monniken gelijke kappen, en wel direct.

Maar die reactie klopt niet. Want het is fijn dat er in ieder geval een paar families samen Kerstmis mogen vieren. Dit jaar zijn het er misschien twintig, volgend jaar tweeduizend, het jaar daarop iedereen.

En als er in het afgelopen jaar een vergelijking werd getrokken tussen de behandeling van boeren door de politie en de behandeling van klimaatactivisten, dan was ik toch blij dat er in ieder geval iemand niet in handboeien werd afgevoerd. Ik hoop dan, dat dat morgen nog voor iedereen geldt. Dat iedereen voortaan behandeld wordt als buurman of vriendin, in plaats van met blauwe plekken in busjes gepropt.

Dus volgend jaar presenteert Robert ten Brink de All You Need Is Love -kerstspecial vanaf de burelen van de IND. Hij heeft daar met zijn team maandenlang gewerkt aan gezinshereniging voor zoveel mogelijk vluchtelingen.

Nederland kijkt hier naar en zit traditioneel huilend op de bank. De politie belt aan om te vragen of iemand nog behoefte heeft aan de restjes van hun kalkoen. Buiten begint het te sneeuwen.

Negen jaar geleden vond een geblondeerde politicus de yell ‘minder, minder, minder’ uit. In 2022 hebben we de bitterste vruchten van die yell geproefd, van Ter Apel tot racisten op de publieke omroep.

2023 wordt het jaar van de langverwachte ommekeer: liever, liever, liever.

Nieuws

menu