Reggaeheld Bunny Wailer, de laatste Wailer en stiefbroer van Bob Marley, is overleden

Op deze foto Bob Marley met zijn zeven zonen afgebeeld op een muurschildering op het terrein van het Bob Marley Museum in Kingston, Jamaica, op 17 mei 2019. FOTO AFP/ ANGELA WEISS

Reggaezanger Bunny Wailer, het laatst overgebleven lid van Bob Marleys groep The Wailers, is op 73-jarige leeftijd overleden.

Neville O’Riley Livingston, zoals hij in het echt heette, werd in 1947 geboren in de Jamaicaanse hoofdstad Kingsto. Hij richtte in 1963 The Wailing Wailers op met zijn stiefbroer Bob Marley en Peter Tosh.

The Wailers, zoals de groep al snel ging heten, was productief en succesvol, eerst vooral op Jamaica. zelf. In 1972 werd de groep getekend door het Britse label Island. Bob Marley werd naar voren gehaald als het gezicht van de groep, om de eerste superster van de Jamaicaanse reggae te worden.

Dancehall

Daarop verliet Bunny Wailer al in 1973 de groep, ook al omdat hij liever op Jamaica bleef dan over de wereld te toeren. Als solo-artiest was hij behoorlijk productief, met hoog aangeschreven platen op Island en zijn eigen label Solomonic. Hij maakte spiritueel getinte rootsreggae, maar experimenteerde ook met wereldser dancehall en zelfs met disco en funk.

Bunny Wailer, die de afgelopen jaren enkele beroertes kreeg, was de laatste van de oorspronkelijke drie Wailers. Bob Marley overleed in 1981 aan kanker, Peter Tosh werd vermoord in 1987.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur