Reacties op het overlijden van Joop Mulder: 'Hij was in zoveel opzichten uniek, authentiek, eigenzinning'

Joop Mulder (1953-2021). FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Joop Mulder overleed in de nacht van vrijdag op zaterdag in Leeuwarden. Hij begon Oerol (’overal’) in 1982 in zijn café De Stoep in Midsland. Het festival op het Waddeneiland groeide uit tot een van de grootste locatietheaterfestivals van Europa met meer dan 50.000 bezoekers. In 2017 maakte Mulder bekend te stoppen om zich te storten op een ander artistieke project: Sense of Place, met als doel via kunstprojecten te laten zien hoe de mens heeft ingegrepen in het Waddenkustgebied.

Siart Smit, directeur van Oerol, reageert zondagavond op het overlijden van Mulder: „Heel verdrietig en veel te jong natuurlijk. Joop was nog volop aan het werk en vol plannen. De laatste tijd had hij een zwakkere gezondheid en hartproblemen. Desondanks was zijn overlijden erg onverwacht. Joop is iemand die altijd volop heeft geleefd en alles eruit heeft gehaald, en ook nog wel even door wilde.”

Het festival beleeft dit jaar zijn veertigste editie. Smit: „We gaan ons beraden hoe we daar een mooi eerbetoon aan Joop kunnen geven. We zullen zijn bezieling, ideeën en onuitputtelijke energie missen. Met zijn vasthoudendheid en eigenwijsheid roeide hij tegen de stroom in en zorgde voor een niet meer weg te denken festival en landschapskunst.”

Mulder zou in 2022 met een groot project onderdeel uitmaken van Arcadia, een honderd dagen durende kunsttriënnale in Friesland.

Twitter

Ook op socialemediaplatform Twitter laten mensen weten geschokt te zijn door het overlijden van de Oerol-oprichter.

Presentator Cornald Maas schrijft: ‘Triest: Joop Mulder, geestelijk vader en oprichter van grensverleggende @Oerolfestival plots overleden. Hij was in zoveel opzichten uniek, authentiek, eigenzinnig, met ‘n grote passie voor wat kunst en landschap verbindt, en met oog voor jong talent dat dankzij hem kansen kreeg’.

‘Wij zijn een visionair man kwijt. Joop Mulder zorgde dat de verbeelding van de „blauwe draad” voorbij de grenzen inspireerde. Dat gaan we als eerbetoon aan hem volhouden’. Dat zegt Kris Callens, directeur-bestuurder Fries Museum en Keramiekmuseum Princessehof.

‘Joop Mulder, bedenker van het Oerol-festival, is onverwacht overleden. Wat een ongelooflijk verdrietig nieuws. Zijn Oerol begon als kleinschalig theater en groeide uit tot één van de grootste theaterfestivals op locatie. Cultureel Nederland zal hem missen’, deelt Ingrid van Engelshoven, Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

Bekijk hieronder nog een aantal tweets over het overlijden van Mulder.

Nieuws

Meest gelezen