Winnaars van provinciale cultuurprijzen krijgen voortaan 5000 euro extra aan promotie- en ontwikkelingsbudget. Om meer rendement uit die prijzen te halen

Uitreiking van de Gysbert Japicxpriis aan Eeltsje Hettinga. FOTO NIELS DE VRIES

Wie een provinciale cultuurprijs wint, krijgt voortaan 5000 euro extra om er meer uit te halen. Dat is onderdeel van een nieuwe aanpak van die prijzen.

Het gaat om prijzen als de Gysbert Japicxpriis (literatuur), de Bernlefpriis (muziek), de Gerrit Bennerprijs (beeldende kunst) en de beide Vredeman de Vriesprijzen (vormgeving en architectuur).

Rendement

De winnaars krijgen bovenop het reguliere prijzengeld (steeds 5000 euro, behalve de Bernlefpriis die 1500 euro oplevert) nog eens 5000 euro om bijvoorbeeld een tentoonstelling of een vertaling te financieren. Daarmee moet het ‘rendement’ van deze prijzen toenemen.

Nog niet uit de verf

Het doel is om ‘meer aandacht en waardering’ voor de verschillende disciplines te genereren en te ‘zorgen voor een stimulans’. Want, aldus het persbericht, ‘dat kwam nog niet voldoende uit de verf’.

De provincie kondigt verder een nieuwe prijs aan voor kinder- en jeugdliteratuur, de Lytse Obe - niet te verwarren met de gelijknamige vertaalwedstrijd van enkele jaren geleden.

Nieuws

menu