Projectie 'Maria Louise was here' op Princessehof keert terug

In het mediaspektakel 'Maria Louise was here' speelt Ariane Schluter de rol van de regentes. Foto Ruben van Vliet

Het licht- en geluidsspektakel Maria Louise was here op keramiekmuseum Princessehof keert terug. Deze zogeheten sol et lumière is vanaf 15 september acht weekeinden lang gratis te ervaren in de paleistuin.

De videoprojectie werd in 2021 gemaakt door mediakunstenaar Frouke ten Velden als onderdeel van de Nassauzomer. Onze huidige koning stamt rechtstreeks af van Maria Louise van Hessen-Kassel (1688-1765), die ook aan de wieg staat van vrijwel alle Europese vorstenhuizen.

Op haar 21ste trouwde ze met Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, stadhouder van Friesland en Groningen en prins van Oranje. Toen die in 1711 onverwacht stierf, werd de hoogzwangere Maria Louise (toen 23) verantwoordelijk voor het voortbestaan van de Oranjedynastie. Als regentes nam ze twintig jaar lang de stadhouderlijke taken over, totdat hun zoon volwassen was. Toen zij deze taak had volbracht, verhuisde ze naar haar stadspaleis, het Princessehof.

In het stuk speelt Ariane Schluter, tweevoudig winnares van de prestigieuze Theo d’Or toneelprijs, de rol van Maria Louise. De regie was in handen van theatermaker Jos van Kan. Speciaal voor de voorstelling componeerde Max Knigge een muziekstuk dat werd uitgevoerd en opgenomen door het Noord-Nederlands Orkest . Remko Smids verzorgde de technische productie en het geluidsontwerp.

De voorstelling is vanaf 15 september iedere donderdag, vrijdag en zaterdag om 20 uur te zien (20 minuten). Gratis kaarten zijn te reserveren via princessehof.nl/tickets.

Nieuws

menu