Zeven Friese productiekernen (waaronder Explore the North en Tryater) verenigen zich in Kultuer Kollektyf, vooral voor interdisciplinair talent

Zeven Friese ‘productiekernen’ hebben zich verenigd in het Kultuer Kollektyf. Dat komt vooral jonge, interdisciplinaire makers ten goede.

Celine Wierda ontvouwt de plannen van het Kultuer Kollektyf op festival De Broeikas.

Celine Wierda ontvouwt de plannen van het Kultuer Kollektyf op festival De Broeikas.

Het gaat om productiehuis Popfabryk, kunstinstelling VHDG, filmcollectief New Noardic Wave, festival en productiehuis Explore The North, theatergroep Tryater, LF2018 en Keunstwurk.

Deze samenwerking, afgelopen zaterdag gepresenteerd bij festival De Broeikas in de Westerkerk te Leeuwarden, krijgt op verschillende manieren gestalte. Zo komt er een Donderdag Makersdag, waarbij verschillende makers elkaar wekelijks ontmoeten in de Westerkerk, en die als flexplek kunnen gebruiken. Eens per maand loopt dat uit op een avond die ook voor publiek toegankelijk is.

Tweespraak en podcast

Verder worden er per jaar zes kunstenaars aan elkaar gekoppeld in het project Tweespraak. De resultaten daarvan zijn te zien op festival De Broeikas. Dat wordt een jaarlijkse presentatieplek voor de resultaten van het Kultuer Kollektyf. En er komt een regelmatig terugkerende podcast over het culturele leven in Leeuwarden.

,,We zitten op heel veel eilandjes”, zei Celine Wierda van De Broeikas bij de presentatie. ,,Dit wordt een plek om elkaar te ontmoeten en ideeën uit te wisselen.”

Daarbij gaat het bijvoorbeeld ook om het aanvragen van subsidie. Bij de bijbehorende forumdiscussie bleek dat er best fondsen beschikbaar zijn, maar de weg daarnaartoe voor jonge makers niet vanzelfsprekend is en dat het voor het ‘middenkader’ ook niet meevalt.

Van kunstacademie naar rijksgeld

,,Je gaat niet zo maar van kunstacademie naar rijksgeld”, zei Femke Haijtema van het Fries Museum. Laurens van der Meulen van de Academie voor Popcultuur ziet dat zijn studenten zijn ,,verneukt door dat hele Halbe Zijlstra-verhaal (de staatssecretaris die vergaand bezuinigde op de cultuursector, red.). Ze denken dat dat niet voor hen is, subsidie.”

Over de wisselwerking met het bedrijfsleven, kondigde wethouder Hein Kuiken van Leeuwarden een ‘voucher’-systeem aan: bij een opdracht van bijvoorbeeld 3000 euro legt de gemeente 1500 euro bij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur