Popprijs wordt dit jaar niet uitgereikt, wegens corona

Archieffoto uit 2019. Foto: ANP

Geen Popprijs dit jaar, voor het eerst sinds 1986. Oorzaak: corona. Die prijs was altijd vast onderdeel van festival Eurosonic Noorderslag, dat zich nu in digitale vorm afspeelt.

De initiatiefnemers van de Popprijs, Kunstenbond - Ntb en Buma Cultuur, willen met deze opmerkelijke actie aandacht genereren voor de benarde situatie van de cultuursector. Feestgedruis is dan niet op zijn plaats, vindt men.

,,Alleen constateren dat onze sector het zwaar voor de kiezen krijgt, is niet voldoende. We moeten een signaal afgeven en actie ondernemen om de Nederlandse muzieksector vitaal te houden. Het niet uitreiken van de Popprijs is zo’n signaal”, zegt Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur, de organisatie die Nederlandse muziek moet promoten.

De winnaar van de Popprijs voor de act die de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek, krijgt 10.000 euro. Dat geld wordt nu gestoken in de ondersteuning van muzikanten, tekstschrijvers en componisten. De organisatoren gaan er van uit dat deze prijs volgend jaar wel weer kan worden uitgedeeld.

Normaal gesproken wordt de Popprijs uitgereikt op zaterdagavond, tijdens Eurosonic Noorderslag. Dat festival beleeft dezer dagen een digitale editie. Deze aankondiging komt dus bijna op het laatste moment. De speculaties over de winnaar waren al in volle gang. Volgens velen zou Eefje de Visser dit jaar grote kans maken.

Nieuws

menu