Plensa’s mistfontein staat nu op zijn plaats (+video)

Tientallen Leeuwarders kijken toe hoe de kinderhoofden van Jaume Plensa’s mistfontein op hun plek worden getakeld. Mooi, maar hoe houd je ze schoon?

Zo, de eerste fontein staat. Nog tien te gaan. Leeuwarden kan wennen aan de twee spierwitte gevaartes voor het station. Love , heet het kunstwerk van Jaume Plensa dat al beter bekend staat als de mistfontein. De zeven meter hoge kinderhoofden zijn woensdagavond uit Barcelona aangekomen en donderdag op hun plek gezet. Maandag gaat de fontein voor het eerst aan. Op 18 mei opnieuw, wanneer alle elf fonteinen in de Friese steden klaar moeten zijn.

Drommen

De takelklus trekt drommen kijkers. Voorbijgangers blijven kijken en maken foto’s en filmpjes. Mooi, is vrijwel unaniem het oordeel. De hoofden zijn van polyester, maar hebben iets onvasts, vloeibaars over zich. Een mistflard. Alsof je zo je hand erdoorheen kunt halen en niks voelt. ,,De cameraman heeft moeite met scherpstellen’’, vertelt Jan Arendz. Hij werkt voor filmmaker Roel van Dalen, die een documentaire over de 11Fonteinen maakt.

Klassiek

Maar dat ongrijpbare bekoort de omstanders juist. ,,Ze zijn mooi en klassiek. Heel wit ook. Maar hoe houd je ze schoon? En zijn ze vandalismebestendig?’’, vraagt Vincent van Haandel zich af. ,,Leeuwarden knapt op’’, zegt Harold Liemburg. ,,Hij is prachtig.’’ Scholieren van de Michaëlschool en IKC Het Palet komen ook kijken: zij hebben een project gedaan rond het kunstwerk. ,,Ze zijn heel langwerpig en mooi’’, vindt Gera (11) ,,Heel leuk dat er straks mist uitkomt en geen water.’'

Nieuws

menu