Plek voor kunstenaars bij Loop naar de maan

De Koornbeurs wil de schoonheid van het landschap benadrukken en nodigt daarom kunstenaars uit. Foto Joan van de Brug

Het Festival Overmorgen doet half september Franeker aan. De Koornbeurs wil fotografen, schilders en tekenaars dan een podium bieden rond de culturele wandeling Loop naar de maan.

De vijf grote theaters van Friesland - De Lawei, Posthuis Theater, Theater Sneek, De Koornbeurs en De Harmonie - organiseren van 2 september tot en met 2 oktober het Festival Overmorgen. Met coronasteun hebben zij theatermakers en -technici aan het werk gezet met verhalen over (Friese) helden. Die resulteerde in vijf nieuwe voorstellingen, die in vijf weekenden reizen van Heerenveen naar Sneek, Franeker, Drachten en Leeuwarden.

Elk theater zorgt voor een uitgebreide randprogrammering rond de voorstellingen. In het weekeinde van 16, 17 en 18 september is Franeker aan de beurt. Onderdeel van het programma is een culturele wandeling: de Loop naar de maan. Per uur kunnen honderd wandelaars deze route lopen (start vr 17-18 u, za 15-18 u, zo 15-18 u).

De wandelaars lopen van Hatsum naar Franeker en steken met het pontje het Van Harinxmakanaal over. Onderweg komen ze kunstwerken, toneelspelers, veldcolleges en muziek tegen. ,,Daarbij worden ze uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan over filosofische onderwerpen’’, zo meldt Alinda Talsma. ,,Zo ook met de kunstenaars, die bij hun werk kunnen zitten, als ze dat willen.’’

De Koornbeurs wil de schoonheid van het landschap benadrukken, en nodigt daarom schilders, tekenaars en fotografen uit werk in te leveren. Ze kunnen de route alvast verkennen en zich door hun favoriete plek laten inspireren. Het werk wordt gepresenteerd op doek, en is gebonden aan een vaste maat (50x60 cm), zo blijkt uit nadere informatie die is op te vragen. Hierin staat ook hoe een deelnemer een vergoeding (10 euro) voor het afdrukken op of aanschaf van het doek kan aanvragen.

Inzameling van de werken is op 23 augustus in De Koornbeurs. Een jury beoordeelt de kunstwerken en selecteert er ongeveer honderd, die op de route of in de Koornbeurs worden geëxposeerd.

Meer informatie op www.theaterdekoornbeurs.nl .

Nieuws

menu