Piet de Blaauw en Jan Pieter Tuinstra maken documentaire over Tweede Wereldoorlog: 'De Sobibor Tapes, de vergeten interviews van Jules Schelvis'

Op 14 oktober 1943 komt een groep gevangenen in vernietigingskamp Sobibor in opstand tegen de SS-bewakers. Historische interviews van ooggetuigen van de opstand werden door documentairemaker Piet de Blaauw (Nij Beets) en cameraman Jan Pieter Tuinstra (Buitenpost) gebruikt voor de documentaire. Tuinstra: „De machteleazens dy’t út de ferhalen sprekt – ik ha der wolris net fan sliepe kind.”

Documentairemaker Piet de Blaauw (links) en cameraman Jan Pieter Tuinstra maken in Sobibor opnames voor 'De Sobibor Tapes'.

Documentairemaker Piet de Blaauw (links) en cameraman Jan Pieter Tuinstra maken in Sobibor opnames voor 'De Sobibor Tapes'. Foto: Toto Kersten

Het is een rustige herfstdag als op 14 oktober 1943 in vernietigingskamp Sobibor ’s middags even na vier uur de pleuris uitbreekt. Om die tijd wordt waarnemend commandant SS-Untersturmführer Johann Niemann met een bijl de hersens ingeslagen.

Nieuws

menu