'Pedofielenkleuren' en 'propaganda voor homo's': stadskunstenaar Cote Create wordt in Leeuwarden belaagd door regenbooghaters (maar er zijn ook positieve reacties)

Stadskunstenaar Cote Create die meewerkt aan het street-art-project van Writers Block op de Voorstreek in Leeuwarden wordt al twee dagen lang belaagd door mensen die agressief reageren op de regenboog die ze op straat schilderde.

Ze krijgt voortdurend anti-homo-opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. Maandagavond ging het er wel heel mal aan toe, vertelt Create, die toen samen met haar stagiaire Janneke aan het werk was. Een grote man begon te schreeuwen: dat het ‘walgelijk’ was, dat het een schande was dat de gemeente toestaat dat er op straat ‘propaganda’ wordt gemaakt voor ‘homo’s’, et cetera.

Omstanders gingen zich ermee bemoeien en bijna liep de situatie uit de hand. ,,We waren echt wel even bang. Het zijn alleen maar mannen die zo reageren. Ik denk ook dat het feit dat wij twee vrouwen zijn, ze uitlokt.’’

Pedofielenkleuren

En zo gaat het alle dagen door - mensen vallen ook over de zachtroze en zachtblauwe kleuren die Create gebruikt. ‘Pedofielenkleuren’, riep iemand.

De kunstenaar weet niet wat haar overkomt. ,,Ik begon vrolijk aan dit project, ik was nergens bezorgd over, we gaan wat moois maken, dacht ik. Maar kennelijk lopen er mensen in deze stad rond die vinden dat ze het recht hebben om agressief te zijn.’’

,,Mijn werk gaat over diversiteit. Ik wil ermee uitdrukken dat iedereen welkom is in de stad, wie of wat of hoe je ook bent. De stad is voor iedereen, hoe klein de groep ook is waar je toe behoort.’’ Dat dat op sommige mensen werkt als een rode lap op een stier, verrast haar, maar ontmoedigt haar niet. ,,Soms ga ik kort met ze in gesprek, maar over het algemeen werken we gewoon rustig door.’’

DNA-structuren

Ze wijst op de DNA-structuren waaraan ze nu werkt. ,,Wist je dat mensen voor 99,9 procent hetzelfde zijn? Dan is het toch gek om ons alleen maar op de verschillen te focussen? Er is veel meer dat ons met elkaar verbindt.’’

Gelukkig krijgt ze ook veel positieve reacties. Mensen maken foto’s, selfies, moedigen haar aan om door te gaan. Als het goed is, komt het gigantische straatkunstwerk dat van de Voorstreek tot de Peperstraat loopt vandaag gereed. Het project is een initiatief van twee Voorstreek-ondernemers, TDC en Jagersma. Zij willen het winkelpubliek in Leeuwarden trakteren op wat kleur na een grauwe coronaperiode.

Er werken verschillende kunstenaars aan het kunstwerk mee, behalve Create zijn dat Annabel Adema, Bonny Dijkstra, Carlijn Lenten, Studio Kling uit Rotterdam, VAAF uit Groningen en Ilse Weisfelt uit Rotterdam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Kunst
Instagram