Orakel en fenomeen Fran Lebowitz is typisch New Yorks. 'Ik zie dat als mijn taak: woedend zijn voor de hele samenleving'

Fran Lebowitz (71) is commentator, schrijver en publieke spreker. Een fenomeen is ze, nog beroemder geworden sinds ze in Netflixserie ‘Pretend it’s a city’ van goede vriend Martin Scorsese rondloopt en op alles en iedereen geestig commentaar heeft.

Fran Lebowitz: ,,Iedereen zit op zijn telefoon te kijken, voor jonge mensen is hun telefoon hun thuis. Maar zij doen alsof zij de wereld meemaken, terwijl ik rondkijk.”

Fran Lebowitz: ,,Iedereen zit op zijn telefoon te kijken, voor jonge mensen is hun telefoon hun thuis. Maar zij doen alsof zij de wereld meemaken, terwijl ik rondkijk.” Foto: Brigitte Lacombe

Meer dan twintig jaar heeft Fran Lebowitz nu een writer’s block. Dat kun je bijna geen block meer noemen – ze noemt het zelf ook een blokkade, een totale stremming, een apocalyptisch stilvallen. Maar stil is deze populaire, eigengereide New Yorkse commentator allerminst. Ze schrijft weliswaar niet, maar is aanweziger dan ooit. Dat is vooral dankzij de miniserie Pretend it’s a city , die haar goede vriend en wereldberoemd regisseur Martin Scorsese over haar maakte en die begin 2021 op Netflix verscheen. Ze kreeg er een Emmy-nominatie voor.

Nieuws

menu