Opnieuw bedraad WTTV begint 'clubhuis': 'Een platform voor de jongere generatie, zodat mensen elkaar weer kunnen inspireren'

Hoe ziet Welcome To The Village er volgend jaar uit? Niemand die het weet. Intussen wil dit festival het hele jaar door een platform zijn voor de community. Dan maar op het kantoor op industrieterrein De Zwette.

Eva van Netten, artistiek leider van Welcome To The Village, in de loods bij het festivalkantoor op De Zwette: het toekomstige ‘clubhuis’.

Eva van Netten, artistiek leider van Welcome To The Village, in de loods bij het festivalkantoor op De Zwette: het toekomstige ‘clubhuis’. FOTO NIELS WESTRA

Het klinkt ver, het Leeuwarder industrieterrein De Zwette. Maar als je niet te veel wind tegen hebt, fiets je er vanuit het centrum in tien minuutjes naar toe. Daar, in een voormalig bedrijfsgebouw (niemand weet wat voor bedrijf precies), houdt Welcome To The Village kantoor. ,,We hebben een heel leuke huurbaas, die is fan van ons festival”, zegt Eva van Netten, sinds vorig jaar artistiek leider.

Ze leidt het bezoek rond door het gebouw, vrij ruim nog. Kantoren, een kantine en vooral: een forse werkplaats en daarachter een nog forsere loods, voor de opslag van allerlei festivalspullen. In die loods is nog best plek voor andere activiteiten. En precies dat gaat gebeuren, onder de noemer ‘Welcome to the clubhuis’.

Clubhuis

,,Dat hebben we naar aanleiding van dit jaar bedacht”, zegt Van Netten. ,,We hebben ons afgevraagd: wat vinden we nou eigenlijk belangrijk? En dat is: de groep, de community rond Welcome To The Village. En wat doe je met een groep? Samen dingen maken, samen eten, samenkomen. Maar dat is superlastig in deze tijd. Dus dachten we: waarom zouden we de ruimte die we hebben niet inzetten? Als clubhuis?”

Dat clubhuis wordt ingezet ter verbinding van de community . ,,Dat gaat zo breed mogelijk. Van jonge artiesten tot onze zorgpartners en onze vrijwilligers.” Bij openbare evenementen is publiek ook welkom, zij het mondjesmaat. ,,Het is niet de bedoeling dat we hier een nieuw podium oprichten. Het is echt het werken met elkaar. Daar zullen ooit misschien publieksevenementen uit voorkomen.”

‘Kwartiermaker’

Podium Asteriks, al een hele tijd zoekende naar een nieuwe vaste plek, is daarbij een mogelijke partner, ,,al wordt dit niet dat nieuwe vaste podium.” Wytse Dijkstra, ook actief bij Asteriks, is bij Welcome To The Village aangenomen als ‘kwartiermaker’ voor dit nieuwe clubhuis-project. ,,Hij kent veel verschillende mensen, hij kan ze hiervoor enthousiasmeren.”

Want er zijn vast allerlei groepen die goed geholpen zouden zijn met zo’n mogelijkheid, zo’n ruimte. Het festival zelf heeft al een stuk of dertig ideeën. Zoals Tienskip, de organisatie die jongeren wil verbinden met de politiek en hier een reeks podcasts gaat maken – ,,daar hebben we apparatuur voor aangeschaft.”

Thillie Bremer wil iets met een stadstuin doen, Circulair Friesland wil eco-toiletten ontwikkelen. ,,Dat kunnen we hier dan weer testen. Het is niet verplicht, maar het is best mogelijk dat we op het festival ook weer iets aan zulke initiatieven hebben.”

‘Verhaal zichtbaar maken’

Welcome To The Village had altijd al een sociale component, een activistische kant ook: een streven naar een beter werkende wereld. Dit Clubhuis-initiatief ligt in het verlengde daarvan: niet alleen gedurende drie, vier dagen in de Groene Ster, maar continu, op kleinere schaal hier in en rond het kantoorpand op De Zwette.

,,We doen dat eigenlijk al het hele jaar door, er gebeuren al veel van dit soort dingen”, zegt Van Netten, ,,maar dit is een manier om dat verhaal zichtbaar te maken. Iedereen wordt er ook blij van, als je het ‘clubhuis’ noemt.”

En uiteraard is ook wederzijdse kruisbestuiving een ding. Eva van Netten denkt graag terug aan de beginjaren van Podium Asteriks, waar ook zij wortels heeft liggen en waar Welcome To The Village ook uit voortkomt, in toenmalige ‘broedplaats’ de Blokhuispoort.

‘Een plek van iedereen’

,,Je ontmoette elkaar, daar en op andere plekken, en zo ontstonden er zo veel nieuwe dingen. Soms had je het gevoel dat je op een dag tien nieuwe stichtingen had opgericht, ideeën ontwikkeld, podia opgericht. Door het gewoon te laten geboren. Ik hoop dat dit ook zo’n plek kan zijn, een platform voor de jongere generatie, zodat mensen elkaar weer kunnen inspireren. Dat is in mijn hoofd een missie, inderdaad. Het is belangrijk dat de deur open staat, en dat je ook iemand de sleutel kan geven. Zodat mensen het zich toe gaan eigenen en zich verantwoordelijk gaan voelen. Dan wordt het een plek van iedereen.”

Intussen moet er ook nog een festival georganiseerd worden – als het tenminste al kan, juli volgend jaar. Het flink verjongde team – Van Netten, artistiek leider sinds deze zomer, is 31 – is in feite bezig met verschillende draaiboeken, al naar gelang de mogelijkheden. ,,Je weet niet wat er dan kan. Maar je kunt ook niet stilzitten. Zodra het wel weer kan, moet je je plan klaar hebben. Maar het voelt heel anders, omdat je niet weet hoe het zal zijn. Je moet rekening houden met verschillende scenario’s. Dat is heel raar. Het is een denkoefening.”

'Wat is Welcome To The Village als het geen festival is?'

Als festival, zegt ze, ben je in de loop der jaren in een soort systeem gegroeid, ,,een idee van wat een festival moet zijn. En nu ligt alles weer open op tafel. We vragen dat onszelf af: wat is dan een festival? Een super-interessante vraag. Of nog specifieker: wat is Welcome To The Village als het geen festival is? Dit clubhuis is een van de antwoorden. Heel boeiend om te kijken: hoe kan het misschien anders?

Dat levert deze rare coronatijd dan wel op: dat je de boel weer opnieuw bekijkt. ,,Je gaat weer terug naar je basis, je probeert jezelf opnieuw uit te vinden. Ik zie zo’n crisisperiode ook niet als een ramp of zo. Er zijn heel veel dingen blootgelegd, alsof alles is omgekeerd en we nu de bedrading kunnen zien. Dat vind ik heel bijzonder en inspirerend. Het voelt als een verandering in de wereld, en hier in het klein.”

Eerste project: een bar

Aan die denkwijze is dan toch dit ‘Welcome to the clubhuis’-initiatief te danken. En daar horen ook praktische zaken bij, om een en ander te faciliteren. Meteen na ons gesprek gaat Eva van Netten met een klein team alvast timmeren in de loods, om daar een echt clubhuis van te maken. Eerste project: een bar. ,,Je moet een bar hebben, dat is een van de belangrijkste dingen. Een bar heeft echt een functie, qua gesprekken en qua reflectie. Dat hoort bij zo’n clubhuis.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Welcome to The Village
Festivals