Opnames Redbad-film beginnen in Denemarken

De cast van Redbad bij de presentatie in Eindhoven. Met in het midden met zwaar acteur Gijs Naber. FOTO ANP

Het wordt een van de ingewikkeldste Nederlandse filmproducties ooit: volgende week beginnen de opnames van Redbad, met Gijs Naber in de hoofdrol.

Maandag werd in het Prehistorisch Dorp in Eindhoven de cast bekendgemaakt van het filmepos: naast Naber, die de Friese koning Redbad speelt, doen bijvoorbeeld ook Huub Stapel (Redbads vader Aldigisl), Egbert-Jan Weeber (Bonifatius), Lisa Smit, Loes Haverkort en Renée Soutendijk mee. Daarnaast spelen Deense en Belgische acteurs mee in de film, die in maar liefst vier landen wordt opgenomen. De Belg Tibo Vandenborre speelt de Frankische hofmeier Karel Martel, de Deense acteur Søren Malling (bekend van Borgen en The killing ) neemt de rol van Vikingstamhoofd Wiglek op zich. Roel Reiné, die samen met Klaas de Jong ook succesfilm Michiel de Ruyter maakte, doet weer de regie.

Grote veldslag

Op 12 september beginnen de opnames van de film bij de Deense Limfjord, in de buurt van Aarhus. ,,Dat wurdt in grutte fjildslach tusken Denen en Sweden’’, vertelt De Jong. In de film, en ook volgens de legende, spoelt Redbad bij de Vikingen aan nadat hij door zijn oom Eibert (Derek de Lint) op een vlot de zee in wordt geduwd om te sterven. Zijn zus wordt in dezelfde tijd uitgehuwelijkt aan de Frankische koning Pepijn van Herstal, in wat nu België is.

Vandaar ook dat de film in vier landen wordt gedraaid. Na de eerste draaiweek in Denemarken verhuist de productie naar Noord-Duitsland. ,,Op in histoaryske lokaasje. Noard-Fryslân leit flakby’’, aldus De Jong. Daarna wordt er nog gedraaid in de Alde Feanen, op Ameland, in Eindhoven en bij het kasteel van Bouillon, in België. ,,Oant no ta wie Michiel de Ruyter ien fan de meast komplekse produksjes fan Nederlân, mar Redbad giet der fier oerhinne’’, zegt De Jong. Zo komen er meerdere veldslagen in de film voor, met elk honderden figuranten.

Groot gebied

Hoewel Redbad door Friezen als een ‘eigen’ koning wordt gezien, valt dat volgens De Jong wel mee: hij heerste over een gebied dat veel groter was. ,,De measte ferhalen binne te finen by Dordrecht en Katwijk, en ek út Ootmarsum komme in protte anekdotes.’’

Nieuws

Meest gelezen