Nederlandse Reisopera komt op de camping 'Hans en Grietje' spelen: vieze stinkmuppel!

De Nederlandse Reisopera trekt deze zomer langs vijftien campings in Noord-Nederland. Akkrum had gisteren de primeur van Hans en Grietje.

Nationale Reisopera treedt op voor vierjarige op camping Drijfveer in Akkrum. Ze zingen Hans&Grietje

Nationale Reisopera treedt op voor vierjarige op camping Drijfveer in Akkrum. Ze zingen Hans&Grietje Foto Niels de Vries

,,We wilden er weer op uit’’, zegt Hiske Wissink van de Reisopera. En waar kun je in deze coronatijd het beste optreden? Op de camping, waar toeschouwers op anderhalve meter van elkaar naar de voorstelling kunnen kijken.

Voor kinderen vanaf vier jaar bewerkte het artistieke team van de Reisopera Hans en Grietje tot een half uur durende vrolijke voorstelling. Op jachthaven en camping Drijfveer en Tusken de Marren in Akkrum vertolken Mark Stouwdam en Katiuscia Principato de rollen van Hans en Grietje. Op een veldje op de camping met rondom stacaravans en op de achtergrond boten die voorbijvaren over de Meinesleat zingen ze jong en oud toe.

Twist

De opera is een sprookje met een twist. Hans en Grietje wonen in een flat in de grote stad. De ouders werken in een kauwgomballenfabriek. ,,Werken is het stomste, schetesaaiste wat er is’’, vinden Hans en Grietje. Ze fantaseren over rijke ouders, een zwembad in de tuin en een zwarte panter als huisdier. ,,Ik loop veel liever weg’’, zegt Grietje op een gegeven moment.

Stinkmuppel

Niet alleen kinderen hangen aan de lippen van de spelers – zang wordt afgewisseld met spel – ook volwassenen lachen smakelijk om de interactie tussen broer en zus en om de (woord)grappen. Grietje: ,,Ik heb vandaag een vrolijk ochtendhumeur!’’. En Hans tegen Grietje: ,,Wat ben jij een stomme frunkebell en een vieze stinkmuppel.’’

Het decor is gemaakt van beschilderde kistjes. De spelers kunnen die zelf omdraaien. Zo belanden de toeschouwers eerst in de huiskamer van Hans en Grietje, zien ze even later de flat, wandelen ze mee in het bos en komen ze bij het huisje van de heks. Een aantal van die kistjes kan ook open. In eentje ervan loert een uil naar buiten.

Op dieet

In plaats van ze vet te mesten, wil de ‘vieze stinkheks’ dat Hans en Grietje op dieet gaan, zodat ze ze kan opeten in de linksdraaiende zure geitenkwark met goji bessen. Natuurlijk gaat dat niet gebeuren, want een veldwachter komt ze redden. ,,Leuk en grappig’’, vindt Femme Viskil (8) uit Almere de voorstelling. Ze is dol op sprookjes, zegt oma en campinggast Thera Viskil uit Zevenhoven. Deze versie kende Femme nog niet. ,,En ik ken ze allemaal.’’

De Nederlandse Reisopera is op donderdag 22 juli op Watersportcamping Heeg.

www.reisopera.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur