Oerol krijgt een mini-festivalweekend in oktober

Farnoosh Farnia. FOTO ROBIN ALYSHA CLEMENS

Het Oerol-festival krijgt een kleinschalige editie in het weekend van 23, 24 en 25 oktober. Dat is onder andere een gevolg van de digitale corona-festivaleditie in juni.

Dit festivalweekend krijgt de naam Oerol Upcoming - Do I Move You, naar het gelijknamige liedje van zangeres en activiste Nina Simone. Het bestaat uit twee routes: een in West-Terschelling die lopend afgelegd kan worden, en eentje per bus, over het hele eiland naar Oosterend.

Er komen vaker zulk soort weekenden zegt Farnoosh Farnia, lid van het programmateam en verantwoordelijk voor deze editie. ,,We willen meer samenwerken met de artiesten, een langere lijn trekken in een jaar.”

Die ontwikkeling werd versneld door Het Imaginaire Eiland, de digitale festivaleditie in juni. ,,Toen werd duidelijk dat artiesten heel snel in kunnen spelen op wat er in de wereld gebeurt, en veel artiesten zijn daar ontzettend mee bezig. We zaten middenin Black Lives Matters, corona, het gebrek aan contact, de economische crisis. Daar konden ze in een week een programma over maken. Dat nemen we mee naar deze editie, ook nu er weer beperkt publiek bij kan.”

Zee als leidraad

Het activisme uit de naam van het festivalweekend wordt voortgezet in het programma. Multimediaal urban-productiehuis Rightaboutnow Inc. neemt de wandelaars in West in het programma Soul Salon mee langs de geschiedenis van soul en andere zwarte muziek, met de zee als leidraad. ,,Daarom wilden ze het graag op een eiland doen.” In Songs Of Change , in de bus naar Oosterend, zingt Sishani Vranckx haar eigen protestliedjes.

Aan het eind van de route is er een installatie van de groep Plastique Fantastique: de bezoeker krijgt bollen over het hoofd, een symbool voor de manier waarop we ons in deze tijd moeten beschermen tegen anderen - en andersom. Tenslotte speelt S adettin Kirmiziyüz de voorstelling Citizen K. , ,,over hoe het is om met twee benen in twee verschillende culturen te staan.”

Er is ook een digitale programmalijn met podcasts en dergelijke, rond dezelfde thema’s. In principe zou een en ander binnen een dag te behappen moeten zijn, dus zonder overnachting. Er rijdt zelfs een speciale bus vanuit Amsterdam, met aan boord ook weer een ‘verdiepend programma’.

Nieuws

menu