Oerol gaat door, het thema wordt: 'Connect': 'We gaan uit van de meest aannemelijke situatie'

Campagnebeeld van dit jaar.

Oerol gaat dit jaar echt door, belooft algemeen directeur Siart Smit, en wel onder het thema ‘Connect’. Er worden drie kleinschalige ‘festivalhubs’ ingericht.

Het ene festival na het andere kondigde aan dat ‘t dit jaar niet doorgaat. Ook sommige festivals die na de heilige datum van 1 juli zouden plaatsvinden, wanneer het evenementengarantiefonds van de overheid van start gaat, schuiven alvast een jaartje op. Zo niet Oerol, van 11 tot en met 20 juni op Terschelling.

400 bladzijden

,,Als het in juni niet kan, is er iets flink misgelopen met het vaccinatieprogramma”, zegt algemeen directeur Siart Smit. De coronacijfers vallen tegen, ,,maar het vaccineren gaat door. Ik ga er toch van uit dat er in juni weer wat kan. Al blijft de voorbereiding ingewikkeld.” Zo is de vergunning-aanvraag dit jaar 400 bladzijden dik, ,,die moest in delen door de brievenbus.”

Oerol is niet te vergelijken met de festivals die nu afhaken. ,,We staan niet met zijn allen op een veld bier te drinken. Dit jaar niet.” Er is een ,,leuk en veilig” programma bedacht, waarbij de organisatie ,,in constant overleg” is met de gemeente en met andere instanties. ,,We gaan uit van de meest aannemelijke situatie.”

Hubs

Dat betekent: maximaal 50 bezoekers op anderhalve meter. Op het eiland zijn drie kleinschalige hubs ingericht, waaromheen de programma’s plaatsvinden: De Betonning bij West-Terschelling, het Bostheater van Formerum en de pluktuin bij Hoorn, waar het voornamelijk om voedsel draait.

De capaciteit is op deze manier uiteraard beperkt, al denkt Smit dat er alsnog ruimte is voor zo’n 20.000 bezoekers. Die kunnen komen in drie blokken: beide weekenden en de midweek. Het is wel zaak dat ze hun kaartjes geregeld hebben - zo’n vijf per persoon, verwacht Smit. ,,Als je dat niet doet, heb je geen Oerol-programma. Er zijn dit jaar geen spontane dingen, dat mag niet.”

Radio Oerol

Al is er wel een online-programma, ingegeven door de ervaringen van vorig jaar, en de uitzendingen van Radio Oerol, vanuit het Bostheater.

Het thema van de programmering is dit jaar ‘connect’, ,,na een jaar van niet in verbinding staan.” Onder anderen Via Berlin, Orkater, Dries Verhoeven, Lisette Ma Neza, George en Eran en Paulien Cornelisse doen mee. Voor het muziekprogramma wordt samengewerkt met het Rotterdamse festival Motel Mozaique.

Nieuws

Meest gelezen