Nynke Deinema op slag verliefd op Bildtse landschap

Haar naam verraadt Friese wortels, maar tot eind vorig jaar was Nynke Deinema daar nooit mee bezig geweest. Tot ze een expositie bezocht bij Galerie Westerstorm en op slag verliefd werd op het Bildtse landschap.

Nynke Deinema - 'fijn kneepje nr. 1'

Nynke Deinema - 'fijn kneepje nr. 1'

Een bevriend kunstenaar exposeerde in november in Galerie Westerstorm van Dorita Stavert . Nynke Deinema uit Amsterdam keek vanuit de ramen van de expositieruimte uit over de weilanden. In de verte kon ze de zeedijk zien liggen, die hier een bocht maakt naar de Oude Bildtdijk. ,,Het landschap deed me aan Mongolië denken’’, zegt ze. Uitgestrekt, schijnbaar zonder einde.

De sfeer van de streek sprak haar ook meteen aan. Er overviel haar een gevoel van vrijheid, van anarchie zelfs. Vrijbuiters wonen hier, dat had ze meteen wel in de gaten. Waar ze nooit zo over haar Friese wortels had nagedacht, kwamen opeens verhalen boven die haar moeder haar in haar jeugd vertelde. Over hoe die een paard bracht van Stiens naar Sint Annaparochie bijvoorbeeld. ,,Mijn moeder fokte Friese paarden.’’

Het was liefde op het eerste gezicht en daar bleef het niet bij. Deinema en haar vriend kochten een heel klein huisje aan de dijk. ,,Het lelijkste dat er is, anders konden we het niet betalen.’’ En ze ging aan het werk.

Bruce Nauman

De kunstenares voelde zich tijdens haar opleiding aan de Rietveld Academie geïnspireerd dor Bruce Nauman, iemand die lichaam als belangrijk thema heeft. ,,Dat is voor mij ook altijd het uitgangspunt in mijn kunst geweest.’’ Deinema is conceptueel kunstenaar, ze past haar uitingsvormen aan bij haar ideeën. In dit geval ging ze echter het gebied in, het landschap eiste een rol op. ,,Maar ik wilde wel het lichaam erbij betrekken.’’ Daarom fotografeerde ze haar handen in de omgeving.

De foto’s zette ze om in zwart-wit, en vervolgens in negatief. Wat zwart was, werd wit en omgekeerd. Ze drukte een serie af op A5-formaat en experimenteerde met bewerkingen. Met een eenvoudige pin kraste ze lijnen en figuren in de beelden, en vulde dat aan met roze accenten. ,,Rood en roze zijn altijd wel mijn kleuren, dat heeft toch te maken met het lichaam’’, zegt ze.

Tevreden over het resultaat maakte ze grotere afdrukken, die ze soms een zelfde voorstelling gaf. ,,Maar het zijn toch allemaal unica, want je krast elke foto weer opnieuw in.’’ De werken zijn nu te zien in Galerie Westerstorm.

Uit foto’s die ze overhield knipte ze de vormen van haar armen, en soortgelijke sierlijke repen, die ze aan elkaar verbond tot mobielen. Drie ervan hangen in de ruimte en werpen bijzondere schaduwen op de wanden. Als de terrasdeur van de galerie open staat, draaien ze in de wind. Zo speelt de natuur opnieuw mee. ,,Natuur, je kunt er hier niet omheen!’’

Ontdekkingstochten

Nu ze regelmatig in Friesland te vinden is, maakt Deinema ontdekkingstochten langs de Alde Fryske Tsjerken. ,,Je ziet dat die zijn opgebouwd uit kloostermoppen. Sommige zijn geel, andere rood. Dat komt door de diepte waarop de klei is gewonnen, werd mij verteld.’’ Ze vond het een interessant gegeven en besloot de proef op de som te nemen. Met een grondboor haalde ze Bildtse klei naar boven. En inderdaad bleek de klei van de oppervlakte na één keer bakken rood te kleuren, en die van diepte geel.

Ze gebruikte de Bildtse en Waddenklei op een directe, bijna ruwe manier. Ze kneep erin en de vormen die overbleven, bakte ze. Deze ‘fijne kneepjes’ heeft ze deels van een mat en deels met glanzend glazuur voorzien. ,,In de tweede bakronde kleurde de gele exemplaren grijzer’’, wijst ze. De randjes van haar vingerkootjes en handpalmen zette ze aan met goudluster. Zo is een hele rij waddenobjecten ontstaan, die in de vensterbanken ligt. Hier exposeert Deinema haar Bildt-Gebaren tot en met 14 augustus .

Zaterdag en zondag (11-18 u) is ze aanwezig tijdens de Slikwerkroute . Dan zijn nog bijna dertig ateliers en galeries voor publiek toegankelijk. Op het centrale punt - de Aerden Plaats in Oude Bildtzijl - is werk van alle deelnemers te zien. Overal zijn gratis folders met de route verkrijgbaar.

www.galeriewesterstorm.nl

www.slikwerk.nl

www.nynkedeinema.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur