Nuttig knutselen | column Gitte Brugman

Gitte Brugman. FOTO ANNET EVELEENS

Mijn vakantie is net voorbij. Afgelopen weken vertoefde ik in zonnige oorden, nog geen 300 kilometer van huis. Dat had als voordeel dat het Textielmuseum in Tilburg opeens op fietsafstand lag. Daar bezochten mijn vriend en ik Makergeheimen . Deze expositie weet hardnekkige vooroordelen (van anderen, niet van ons) weer eens genadeloos onderuit te schoffelen. Want hoezo is creativiteit niet nuttig en cultuur vooral een hobby?

Makersgeheimen laat zien hoe designers, kunstenaars en deskundigen van het TextielLab zich samen buigen over bijzondere toepassingen van textiele technieken. Van breien en weven tot borduren en tuften. In de kunst, maar ook in andere zaken. Ontwerpersduo Anissa + Nienke wisten voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen een zonwering te bedenken, die beweegt op basis van de hoeveelheid zonlicht die door een raam schijnt.

Strookjes stof in de gordijnen worden aangestuurd door een lichtsensor en kunnen op en neer bewegen. Elk strookje is keurig afgewerkt met een gekleurd geborduurd randje, dat de stof genoeg stevigheid geeft. De strookjes komen als golfjes omhoog en omlaag. Niet alleen effectief, maar ook mooi om te zien: The Sun Show .

Suzanne Oude Hengel verdiepte zich in de manier waarop je gebreide schoenen kunt maken. En ook Ines Sistiaga werkte samen met brei-experts. Haar Tailored Bond ontstond uit een combinatie van 3D-technologie, kennis van het menselijk lichaam en technisch, industrieel breiwerk. Deze kleurrijke bandages zijn een soort exo-skelet, waarbij elke kleur staat voor een spiergroep, gewricht of pees die door dit buitenhuids skelet wordt ondersteund. Niet alleen functioneel en heel persoonlijk toepasbaar, maar tegelijk kleurrijk en daarmee een stuk minder ‘medisch’ in uitstraling.

Sigrid Calon creëerde dertig vlaggen voor de Universiteit van Tilburg met daarin verwijzingen naar het logo. Deze grafische vorm moest scherp afsteken tegen de vloeiende, losse achtergronden. Een klus waarbij de weefdeskundige van het TextielLab hielp. Ze maakte de vlaggen van hergebruikte wol. Ook nog eens duurzaam dus. En Jef Montes bijvoorbeeld ontwierp kleding die onder invloed van regen van vorm verandert. De toepassingen daarvan liggen nu misschien nog niet meteen voor de hand, maar kunst is haar tijd vaak vooruit.

We vertelden er enthousiast over ‘s avonds rond het haardvuur. Onder de andere vuurtjestokers was een gepensioneerde medewerker van Philips, die bekende dat hij van zijn hobby zijn werk had weten te maken. Vroeger knutselde hij graag, bij de elektronicagigant kon hij terecht met zijn fascinatie voor licht en alles wat daarbij komt kijken. Niet zonder trots vertelde hij dat hij onder meer - met anderen - verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van ‘platte tv’, die de dikke beeldbuis overbodig had gemaakt.

Zo zie je maar weer, knutselen en fröbelen vormen een belangrijke basis voor nieuwe ontwikkelingen en uitvindingen. Naast rekenen en taal moeten deze vaardigheden daarom meer waardering krijgen. De toekomst kan niet zonder creativiteit.

gitte.brugman@lc.nl

Nieuws

Meest gelezen