Museumtest: met 'hout' heeft stad IJlst goud in handen

Drenthe, Friesland en Groningen tellen tientallen bijzondere musea, klein en groot. Cultuurredacteuren leggen een aantal ervan langs de meetlat. Wat valt op? Wat valt tegen? Hoe doen ze het? Vandaag: Houtstad IJlst – museum en werkplaats.

Met houtzaagmolen De Rat en de elfstedenfontein vormt Houtstad IJlst een compact cultureel centrum. Voor kinderen is er van alles te doen, ze mogen onder meer met een sjaal om in een winterlandschap poseren.

Met houtzaagmolen De Rat en de elfstedenfontein vormt Houtstad IJlst een compact cultureel centrum. Voor kinderen is er van alles te doen, ze mogen onder meer met een sjaal om in een winterlandschap poseren. Foto: Niels de Vries

Houtstad IJlst – museum en werkplaats, zo luidt de officiële naam van de nieuwe instelling, ontstaan uit Museum Nooitgedagt. Houtzaagmolen De Rat ligt er meteen naast, evenals de elfstedenfontein van de Japanse kunstenaar Shinji Ohmaki. Hier is twee jaar geleden een bijzonder cultureel centrum ontstaan. Met aanlegsteigers in de Geau (Geeuw) waaraan pleziervaarders voor de deur kunnen aanmeren, en een fietspad dat toeristen langs de deur leidt.

Nieuws

menu