Museumrestaurant dicht? In Heerenveen zetten ze het vol kunst

Het restaurant van Museum Belvédère is nu gevuld met kunst. Foto: niels de vries

Het restaurant van Museum Belvédère in Heerenveen is omgebouwd tot expositiezaal, nu de horeca vanwege de coronamaatregelen gesloten is.

De nieuwste coronamaatregelen noopten Museum Belvédère het restaurant te sluiten. In de keuken wordt alleen nog op bescheiden schaal gewerkt, want bezoekers mogen wel hun koffie, gebak en lunch kopen. Alleen mogen ze het niet binnen het museum nuttigen. ,,We zijn take-away geworden’’, zegt directeur Han Steenbruggen.

Waarom maken we er geen expositieruimte van?

De medewerkers van het museum zaten met elkaar te filosoferen over wat ze met het restaurant konden doen, tijdens de huidige lock down . ,,Waarom slaan we de meubels niet tijdelijk op in een container’’, opperde Corrie Oerlemans, manager bedrijfsvoering. In de lege ruimte kon dan mooi iemand exposeren. ,,Iemand als Gjalt Blaauw’’, zo deed ze nog een duit in het zakje.

Steenbruggen zag het zitten. ,,Ik wilde altijd al iets met hem doen.’’ Hij pakte de telefoon en kreeg fiat van Blaauw. ,,Dan kom ik ze morgen halen, zei ik.’’ Steenbruggen huurde een bus en zette de beelden vrijdagmiddag op hun plek. De abstracte figuren van geschilderd staal vrolijken de verder wat sombere ruimte op. ,,Je moet hier niet te donker werk hebben’’, vindt de directeur.

Blaauw heeft veel werk waarin een vorm terugkomt, die wel wat heeft van een uitgerekte spreekwolk uit een strip. Soms balanceert die op de punt(en), de andere keer ligt deze dwars. Of heeft hij er een aantal geschakeld tot een drieling. In zijn monumentale werk dat bijvoorbeeld op verschillende plekken in Groningen terug te vinden is, combineert hij corténstaal geregeld met natuursteen (Dolomit Anröchter).

De expositie duurt zo lang als de huidige lockdown.

Nieuws

menu