Miniatuurhuis kreeg navolging in Ierland

Miniatuurhuis Stoereloer in etalage Fries Museum FOTO NIELS WESTRA

De culturele wereld werd hard getroffen door corona. Wie wist er te schakelen naar de anderhalvemetersamenleving? Een terugblik. We trappen af met Stoereloer.

Begin deze maand kreeg Stoereloer een brief van de Leeuwarder burgemeester Sybrand Buma. ,,(...) Jullie hebben veel kinderen, volwassenen, waaronder ouderen, geïnspireerd in een moeilijke tijd. Dat is bijzonder waardevol!‘’ Het kunstenaarscollectief was apetrots, dat het project Miniatuurhuis niet onopgemerkt is gebleven.

De kunstenaars bedenken elk jaar projecten voor kinderen, vooral jeugd die het wat minder heeft, en ouderen. Dat was nu net de groep die het hardst werd getroffen door de coronacrisis, zo redeneerden ze. Daarom kwamen ze met het Miniatuurhuis, waarbij iedereen kon helpen bouwen aan kamertjes, die samen een groot huis zouden vormen. Dat huis werden tien flatgebouwen, met in totaal vijfhonderd inzendingen. Dat hadden er makkelijk meer kunnen zijn.

De animo was groot (Stoereloer trok om praktische reden een grens bij 500) en de resultaten kleurrijk, fantasievol en ontroerend. Van een spetterende opening, waarbij alle makers elkaar zouden treffen, kwam het helaas niet. Daarom werden alle bijdragen zorgvuldig gefotografeerd, voordat ze per drie werden samengevoegd tot een kamer, en ingebouwd in bijvoorbeeld Villa Leovardia of de Utenthúsflat. De foto’s kwamen op een website en in een boek, waaraan opnieuw allerlei mensen tekstuele bijdragen leverden.

Concept overnemen

Een opvallend telefoontje kwam uit Ierland, waar Johanna Visser woont en werkt bij welzijnsinstelling Stoneybatter Youth Center in Dublin. Zij vroeg of ze het concept mocht overnemen. ,,Juist voor de jeugd die het in die tijd moeilijk had.’’ Stoereloer stuurde haar alle handleidingen toe. Coördinator Mariese Schuurman: ,,Er zijn aanvragen geweest om dit project te herhalen, maar we zijn kunstenaars. We willen onszelf niet herhalen, maar nieuwe dingen bedenken.’’

Omdat de populaire Zomerweek van Stoereloer ook niet door kon gaan, kwamen ze met een Afhaalmenu. Kinderen kregen een pakket mee, waarmee ze thuis voorbereidend werk konden doen. ,,Ze konden daarna in kleine groepjes naar onze ateliers komen, en daar bijvoorbeeld een zelfgemaakte munt laten afgieten in tin, of een vaas laten afbakken in de ovens.’’ De belangstelling hiervoor was met 125 bestellingen kleiner. ,,Er gaat toch niets boven met zo’n allen klussen op onze binnenplaats.’’

'Na januari schenken we het in delen aan geïnteresseerde instellingen'

Het Miniatuurhuis maakte nog wel een tournee van het Fries Museum naar winkelcentrum Zaailand en het glazen paviljoen van beeldenpark Vijversburg. Schuurman: ,,Na januari schenken we het in delen aan geïnteresseerde instellingen en is het afgelopen.’’ Gelukkig is er altijd nog het boek.

Nieuws

menu