Melda Wibawa wint eerste opdracht 'Project Rembrandt'

De winnende opdracht.

De allereerste opdracht in de finale van Project Rembrandt leverde Melda Wibawa uit Leeuwarden zondagavond de eerste plaats op.

De uitzending van Project Rembrandt vanuit de tuinen van Paleis ‘t Loo in Apeldoorn stond in het teken van compositie. In de strijd om de titel ‘beste amateurkunstschilder van Nederland’ moesten de kandidaten als eerste technische opdracht een deel van de tuin schilderen met een mens daarin. Ze moesten allemaal de zelfde maat papier gebruiken, maar mochten zelf hun materiaal kiezen.

Wibawa koos voor houtskool en wist door twee diagonale donkere partijen het oog te leiden naar de hovenier in het lichte deel van haar werk. ,,De figuur wordt daarmee heel belangrijk’’, oordeelde de jury bestaande uit Pieter Roelofs en Lita Caballut. ,,Geweldig, een bevestiging van de keuzes die ik heb gemaakt’’, was Wibawa’s reactie.

Ook voor de tweede opdracht bleven de schilders in de tuin. Er waren twee picknickende gezelschappen neergezet, voor elk groepje een. De leerlingen van docent Tyas hadden een groep waarbij een jongen op zijn mobiel zat te kijken, terwijl zijn grootvader 75 werd. De nadruk op de schilderijen lag op deze scène. Het andere gezelschap voor de leerlingen van Iris Frederix was iets minder uitgesproken.

De jury - versterkt met gastjurylid en fotograaf Sacha de Boer - beoordeelde de voortgang. Wibawa kwam even in beeld toen Roelofs over haar schouder meekeek. ,,Spannend! Maar ik kan niks meer veranderen...’’ In de tweeënhalf uur die de kandidaten voor deze opdracht kregen, had zij een tafereel in zachte, zomerse kleuren opgezet ,,waar ik zo zou willen aanschuiven’’, vond De Boer. ,,Ik mis alleen gezichtsuitdrukkingen’’, oordeelde ze. Het was huisarts Luciënne die deze vrije opdracht won.

Een publieksjury mocht zich daarna over de schilderijen uitspreken, waarna Jarno, Pieter en Isabel in de gevarenzone belandden. De professionele jury was juist erg te spreken over Jarno’s keuze om een figuur op de voorgrond van zijn schilderij ‘af te snijden’. ,,Hij was voor ons juist een van de besten, door het lef dat hij toonde.’’ Dus Jarno bleed. Degene die de minste groei had laten zien, viel deze eerste aflevering af en dat was YouTuber Isabel. ,,Ik voelde het al aan, het was niet mijn dag.’’

Nieuws

menu