Melda Wibawa uit Leeuwarden schopt het ondanks 'lelijk schilderij' tot finale Project Rembrandt

Melda Wibawa. FOTO S VELDEMA

Ondanks het commentaar van Gerard Joling (‘wat een vreselijk lelijk schilderij, schat’) is Melda Wibawa uit Leeuwarden een van de tien finalisten van het NPO-programma Project Rembrandt.

In de eerste uitzending van Project Rembrandt kwamen gisteravond dertig amateurkunstenaars naar het Rijksmuseum. Zij waren geselecteerd uit negenhonderd aanmeldingen. Van hen kwam Melda Wibawa geregeld in beeld, mede omdat ze vorig jaar ook aan het programma meedeed.

De kandidaten kijken eerst even rond in de eregalerij, waar hun ezels staan opgesteld. ,,Ik heb nog nooit zo dichtbij een Vermeer kunnen staan’’, zegt Wolf. Isabel pinkt een traantje weg. ,,Ik voel me opeens heel vereerd dat ik dit mag meemaken.’’

De eerste opdracht voor alle dertig schilders is het maken van een zelfportret met hoed. Docent Iris Frederix geeft een korte les, waarna ieder een uur de tijd heeft. ,,Inlijsten en ophangen’’, concludeert Alfredo over zijn eigen werk. Hij zegt het als grapje (zo goed lijkt zijn portret niet), maar hij krijgt uiteindelijk wel een van de tien felbegeerde schilderskisten.

Docent Tyas Leeuwerink vraagt de dertig een kader te gebruiken om een deel van de eregalerij van het Rijksmuseum te isoleren. Hij is benieuwd naar de compositie waarmee de schilders komen. Na deze twee opdrachten kiezen hij en Frederix vijftien deelnemers voor de volgende ronde. Wibawa is erbij.

Gerard Joling schilderen

Die vijftien mogen model Gerard Joling schilderen. ,,Je bent een fantastisch model’’, complimenteert Wibawa hem. ,,Uitgesproken ogen en lippen...’’ De zanger stamelt wat verbouwereerd: ,,Dank je, schat.’’ Maar hij is niet enthousiast over het resultaat: ,,Wat een vreselijk lelijk schilderij!’’, roept hij uit. ,,En ik vind je zo lief!’’ Wibawa kan er om lachen. ,,Het is nu Gerardo’’, grapt ze.

Jolings commentaar weerhoudt Frederix er niet van Wibawa in haar team op te nemen. ,,Je bent een echt schilderdier. Ik heb het idee dat ik nog wat kan toevoegen aan het schilderspalet dat je nu bezit en dat je dan nog verder kan komen.’’

In de groep van dertig zijn voor de goede kijkers ook Theo Horneman uit Surhuisterveen en Anke Wijnia uit Dokkum te herkennen. Zij behoren niet tot de tien uitverkorenen.

Nieuws

menu