Media Art: de waarde van kunst en 'niet weten'

Performance Rondje om de Noordpool op het Media Art Festival in 2019, toen alles nog goed was.

Het Media Art Festival krijgt dit rare jaar gestalte in een reeks online-lezingen. Met pittige thema’s, een toefje experiment en paneldiscussies via de chatfunctie.

Je zou denken dat uitgerekend het Media Art Festival wel raad weet met deze tijd, met kunst via streamings-kanalen. Die hebben zo dat hele festival overgezet op die nieuwe media. Maar de werkelijkheid is weerbarstiger. ,,Het is een ingewikkelde zoektocht”, zegt Adri Schokker van het festival. ,,Als we meer tijd hadden....”

Toch heeft het programma, dat vanavond, morgen en donderdag te streamen valt, wel wat te bieden. In grote lijnen is dat het oorspronkelijk bedoelde lezingenprogramma. Dat wordt gestreamd vanuit de studio van Faber Audiovisuals in St. Annaparochie, vaste sponsor-partner van het festival. De ‘eigen’ locatie, het oude postsorteercentrum aan de Snekertrekweg, is niet geschikt voor zulke zaken: matig internet, dito isolatie.

De eerste avond van het programma, samengesteld door Schokker en zijn vrouw Anna Tratenciere Schokker, ook kunstenaar (artiestennaam TS Anna), gaat over de vraag: wat is precies de rol van cultuur in onze samenleving? En wat is de economische waarde ervan? 

,,Juist in deze crisis wordt de kwetsbaarheid van cultuur zichtbaar”, zegt Schokker. Daarom is het belangrijk om onderzoek te doen naar ,,andere economische modellen, duurzamer op de lange termijn, veerkrachtiger”. Barend van Heusden, hoogleraar Cultuur en Cognitie van de Rijksuniversiteit Groningen, vertelt erover. Esther Gottchalk, van de beroepsvereniging van Nederlandse componisten, heeft er ook iets over te melden. ,,Haar stelling is dat er in de cultuur genoeg geld wordt gegenereerd, maar door onder andere gentrificatie lekt dat weg. Dat kan beter terugvloeien naar de culturele sector, de makers zelf.”

De tweede avond wordt de meest experimentele, belooft Schokker. Dat is de presentatie van het onderzoek van Artistic Research Community in the North, een groep kunstenaars en docenten van kunstacademie Minerva en het Frank Mohr Instituut, beide in Groningen. Met als thema ‘niet weten’. ,,Deze crisis brengt veel onzekerheid mee. Kunstenaars zijn juist getraind in die  mindset.  Hoe kun je dat zo inzetten dat ook anderen met wat meer vertrouwen deze onzekere tijd tegemoet gaan?”

De derde avond is voor kunstenaars/onderzoekers Theun Karelse en Paula Nishijima, die zich elk op hun eigen manier laten inspireren door ‘systemen’ in de natuur. Alle avonden zijn in het Engels, ,,we hebben onderhand een groot internationaal netwerk”, en gaan gepaard met een paneldiscussie via de chatfunctie.

Nieuws

menu