Margriet van Weenen zeilde van Spitsbergen naar Harlingen voor haar artistiek onderzoek. 'Het landschap is altijd in verandering en de natuur wint toch wel'

Gewapend met haar camera’s, tekenspullen en foto’s van poolreiziger Louise A. Boyd vertrok Margriet van Weenen in september op een zeilboot van Spitsbergen naar Harlingen voor haar artistieke onderzoek. Het resultaat is te zien in Galerie Block C in Groningen.

Margriet van Weenen reisde in september op een zeilboot van Spitsbergen naar Harlingen voor haar artistieke onderzoek. Het resultaat is tot en met 17 december te zien in Galerie Block C in Groningen.

Margriet van Weenen reisde in september op een zeilboot van Spitsbergen naar Harlingen voor haar artistieke onderzoek. Het resultaat is tot en met 17 december te zien in Galerie Block C in Groningen. Foto: Hanne van der Velde

Even dacht Margriet van Weenen (39) uit Groningen dat ze doodging op de Noorderlicht, de zeilboot die haar en een handvol andere mensen van Spitsbergen naar Harlingen voer. Zeeziek was ze. Platliggen was de enige optie. En toen ineens paste haar lichaam zich aan. ,,Ineens kon ik weer over het dek lopen alsof er niks aan de hand was’’, zegt ze met een lach terwijl ze naar haar video van een ruige zee met daarboven een regenboog kijkt.

Een installatie en een archief