Manifestatie 'Arcadia' biedt in 2022 honderd dagen kunst en cultuur

Van links naar rechts Hein Kuiken, Sietske Poepjes, Sjoerd Bootsma en Sjoerd Galema.

De eerste kunsttriënnale in de provincie vindt in 2022 plaats onder de noemer Arcadia. Die naam is gekozen vanwege de internationale uitstraling.

De triënnale wordt gehouden van april tot en met juli. Aan de inhoud van het programma wordt nog gewerkt, zegt Sjoerd Bootsma die verantwoordelijk is voor de artistieke invulling. De kunst- en cultuurmanifestatie duurt honderd dagen en wordt opgezet samen met het culturele veld in Friesland, kunstenaars en wetenschappers. Thema’s zijn onder meer biodiversiteit en duurzaamheid.

Er is bewust voor gekozen om geen Friese naam aan de manifestatie te koppelen, zegt Bootsma. Het evenement moet een internationale uitstraling krijgen. Het argument om het Arcadia te noemen: in het buitenland moet altijd worden uitgelegd wat een Friese naam betekent. De wens is dat Arcadia – een verwijzing naar de Griekse oudheid – een begrip wordt in Europa. Er komen exposities, installaties en voorstellingen. En vooral ook werk dat langer zichtbaar is. Voorstellingen zijn aan tijd gebonden, design, beeldende kunst en architectuur is dat niet, aldus Bootsma.

Drie triënnales

Woensdag is de stichting Leeuwarden-Fryslân 2028, (voorheen LF2018) officieel nieuw leven in geblazen. Tot en met 2024 krijgt de organisatie 2 miljoen euro van de provincie. De gemeente Leeuwarden garandeert 50.000 euro en daar komt, zegt wethouder Hein Kuiken, nog eens 300.000 euro bij. De gemeenteraad moet daar nog een klap op geven. Verder worden Europese fondsen aangeschreven.

Er worden tot en met 2028 drie triënnales gehouden. De financiering daarvan is nog niet rond. Een nieuwe directeur mag zich daar de komende jaren ook over gaan buigen. Er wordt iemand gezocht die weet wat er in Friesland en in de provincie leeft. ,,Mar ek ien dy’t gemeenten oan him wit te binen’’, zegt voorzitter Sjoerd Galema van de vijfkoppige Raad van Toezicht. Immers, de legacy van 2018 zal in de hele provincie zijn beslag moeten krijgen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Cultuur
Arcadia