Uitjes in Friesland: Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994), Son et lumière, Pier21, Inez Timmer en Ut Liwwadder Bieroproer fan 1487

Wat Soesto! FOTO ARCHIEF UITSERVICE

Kom luisteren naar de lezing van Jolande Withuis over Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994), verwonder je over het licht- en geluidsspektakel op de gevels van het stadspaleis in Leeuwarden of beleef het openluchttheaterstuk over het beroemde Bieroproer Incident uit 1487

Jolande Withuis vertelt over Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994)

Jolande Withuis, schrijfster van de biografie Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994 geeft donderdag een lunchlezing over deze bijzondere kunstenares bij Tresoar . Dankzij het onderzoek van Withuis kan het werk van Jeanne Oosting voor het eerst worden belicht vanuit een biografische context én vrouwen-historisch perspectief. Oostings leven is getekend door de toenmalige ideologie over de seksen. Nadat ze zich had ontworsteld aan haar conservatieve milieu, werd ze ook als kunstenares geconfronteerd met de nodige vooroordelen.

In de lezing schetst Withuis Oostings geschiedenis - met al centrale stelling dat leven en werk van deze gerenommeerde kunstenares zijn getekend door de toenmalige sekse-dichotomie - en gaat ze in op de uitgangspunten en bronnen van haar onderzoek. Opgave via tresoar/eventbrite,nl.

Leeuwarden - Tresoar, do 12.30, gratis (lunch 4 euro, aanvang 12 uur)

Een modern portret van een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld

Vanaf deze donderdag tot en met zaterdag 5 november presenteert Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden opnieuw het licht- en geluidsspektakel Maria Louise was here . Als bezoeker schuif je acht weekenden lang aan in de paleistuin voor een poëtische Son et lumière . Het licht- en geluidsspektakel in de tuin van het Princessehof omvat videoprojecties op de gevels van het stadspaleis, een speciaal gecomponeerd muziekstuk en bijzondere belichting van de tuin.

Maria Louise was here schetst een modern portret van een sterke vrouw in een door mannen gedomineerde wereld: Maria Louise van Hessen-Kassel, Prinses van Oranje-Nassau (1688-1765), voorouder van onze huidige Koning. Theatermaker Jos van Kan regisseerde het stuk. Samen met mediakunstenaar Frouke ten Velden gaf hij dit project vorm op poëtische en prikkelende wijze waarbij slim gebruik wordt gemaakt van de architectuur van het Princessehof. Maria Louise wordt vertolkt door actrice Ariane Schluter.

De voorstellingen zijn iedere donderdag, vrijdag en zaterdag om 20.00 uur te zien en iedere voorstelling duurt ongeveer 20 minuten. De gratis kaarten kunnen gereseveerd worden via princessehof.nl/marialouisewashere.

Leeuwarden - Keramiekmuseum Princessehof, 15 sep t/m 5 nov, elke vr, za en zo 20 uur (m.u.v. een aantal data, kijk hiervoor op princessehof.nl), gratis

‘Wat Soesto!’ schetst indringend portret

In Wat Soesto! van Pier21 wordt een indringend portret geschetst van een hedendaagse boer in een bijzondere familie. Frans, de hoofdpersoon, kan zich nog goed herinneren hoe hij als jongen languit in het gras kon liggen, naar de vogels luisterde en zich trots voelde op het feit dat hij boerenzoon was. Onder de strenge hand van zijn vader leerde Frans zelf boer te worden.

Dat was niet altijd even gemakkelijk, al hoezeer zijn moeder hem probeerde te beschermen. Later als zelfstandig boer krijgt Frans te maken met eisen vanuit de overheid en druk vanuit de maatschappij. Onder de regie van Jos Thie speelt Freark Smink de boer en Klaasje Postma zijn moeder.

Damwâld - De Kruisweg, do 20 uur, 23,50 euro

Songs van Joni Mitchell in het Fries

In coronatijd nam zangeres Inez Timmer samen met een groep muzikanten veertien composities van Joni Mitichell op. Naast de CD is er ook een LP van deze opnames verschenen plus een tekstboek. Binnenkort zijn deze nummers, met muzikanten, ‘live‘ te horen in een theaterconcert met dezelfde titel: Baas Giele Taksy . Tussen de nummers door vertelt Timmer het levensverhaal, het gevecht en het verdriet van Joni Mitchell.

De première van het theaterconcert vindt plaats op 7 oktober in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden. Donderdag is er een open repetitie in de Doopsgezinde Kerk in Sneek waarbij je als publiek een kijkje in de keuken neemt om te zien hoe Timmer, de muzikanten en de regie deze voorstelling monteren. Waar gaat het mis? Waar kan het beter en waar zijn ze al tevreden? Ook wordt bij deze gelegenheid de LP van Baas Giele Taxi overhandigd aan burgemeester en ex-gedeputeerde van cultuur Jannewietske de Vries.

Sneek - Doopsgezinde Kerk, do 20 uur, 12,50 euro

Sprankelend lokaal gebrouwen muziektheaterspektakel | Advertentie

Van 21 september tot en met 2 oktober brengt BUOG (Bedenkers en Uitvoerders van Ongewone Gebeurtenissen) leven in de brouwerij in de historische binnenstad van Leeuwarden. De bierkelders van Leeuwarden zijn dan tien dagen lang het bruisend middelpunt van Ut Liwwadder Bieroproer fan 1487: een openluchttheaterstuk waarin theater, muziek, zang, dans en bier elkaar ontmoeten . BUOG maakt deze voorstelling over het beroemde Bieroproer Incident uit 1487 in een moderne versie op en boven de Kelders in Leeuwarden, de plek waar deze ook écht plaatsvond.

Voor BUOG gaat de voorstelling niet alleen over het bierincident dat tot oorlog leidde in de Friese Hoofdstad, maar ook over de bedreiging van de huidige Leeuwarder kleurrijke winkeliers door de internet Tech-reuzen en de pakketdiensten. De voorstelling begint daarom in winkels in het Leeuwarder centrum om daarna ‘naar de Kelders’ te gaan voor de apotheose.

Leeuwarden - Over de Kelders, wo 21 sep t/m zo 2 okt, wo t/m do 20.30 uur, 24.50 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl

Nieuws

menu