Uitjes in Friesland: Dansen in Neushoorn, Klezmermuziek op de Dekema State, Combattimento in Italië, Appelstappen in het bos en vieren bij Tresoar

Open Dagen Tresoar. FOTO MAARTJE ROOS

Kom dansen op Caribische muziek in Neushoorn, luister naar klezmermuziek op de Dekema State, reis met Combattimento naar het Italië van Händel, kom Appelstappen in het bos of vier de verjaardag van Tresoar.

Dj’s hebben er weer Zoete Zin in

Inmiddels zijn de dj’s van Zoete Zin behoorlijk verslaafd geraakt aan de hoge temperatuur en energie die tijdens elke editie van Zoete Zin in Neushoorn te voelen is. Ze komen dan ook iedere keer weer terug naar Leeuwarden voor een feestje. Vrijdag staan ze paraat voor een speciale tropical NEON editie.

Kleed je als een paradijsvogel in de mooiste tropische kleuren en kom genieten van aanstekelijke Caribische vibes. Deze editie is er weer meer dan genoeg latin muziek, met dancehall, zouk, club, afro, reggaeton, baile funk, tropical bass, kizomba, bachata en nog veel meer. Het doel is in ieder geval om veel te dansen.

Leeuwarden - Popcentrum Neushoorn, vr 22 uur, 12,45 euro

Klezmermuziek in de tuin van de Dekema State

In de tuin van de Dekema State kun je vrijdag komen luisteren naar klezmermuziek. Het Jiddische woord ‘klezmer’ stamt af van de oud-Hebreeuwse woorden kley (werktuig, instrument) en zemer (lied, gezang). Jiddische muzikanten, de Klezmorim, speelden op traditionele joodse bruiloften en diverse joodse feesten, maar ook op niet-joodse feesten.

De Klezmorim speelde alles wat het publiek maar wilde horen, een Hongaarse Czardas, een Russische Trepak of zelfs bekende melodieën uit de klassieke muziek. The Leoville Klezmer Syncopators laat bij de Dekema State dit traditionele geluid horen.

Jelsum - Dekema State, vr 19.30 uur, 5 euro

Combattimento en Händel in Italië

Met Händel in Italië brengt het ensemble Combattimento een programma vol stukken die de jonge Georg Friedrich Händel schreef tijdens zijn verblijf in Italië. Hij richtte zich vooral op vocale muziek en werken waarin hij een beheersing van de modernere Italiaanse genres liet horen, zoals motetten, cantates en oratoria. Het ensemble laat in het programma ook stukken horen van enkele grootheden die Händel in Italië leerde kennen, zoals Vivaldi, Scarlatti en Corelli.

Combattimento is al vele jaren een begrip in de wereld van de barokmuziek en speelt zowel bekende als meer onbekende werken uit de 17e- en 18e-eeuw. Deze vormen de kern van het repertoire; dit zijn vooral stijlen waarin fantasie en beweging een grote rol spelen.

Oldeberkoop - Bonifatiuskerk, za 20 uur, 25 euro (kinderen t/m 18 jaar 10 euro)

Tresoar blaast twintig kaarsjes uit

Tresoar bestaat in 2022 maar liefst twintig jaar. Om dit flink te vieren worden er dit weekend open dagen georganiseerd, met vele activiteiten en muziek. Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar de geschiedenis van je woning of naar je Friese voorouders? Bij Tresoar ontdek je hoe en waar je je zoektocht kunt beginnen. De medewerkers van het culturele podium laten hun persoonlijke topstukken zien en er worden nog meer Friese schatten onthuld tijdens rondleidingen. En durf je het aan om je kennis van de Friese literatuur te testen? Je kunt dan meedoen met de Friese literaire quiz.

In de bioscoop van Tresoar kun je vervolgens weer even bijkomen met een korte historische video. Luister op je gemak naar een lezing over feministe Etta Palm of laat je verbazen door je eigen Friese verleden in het Historisch Reisbureau. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht door de schatkamer van Fryslân. Op tresoar.nl is alles te vinden over de open dagen en kun je een blokkenschema downloaden.

Leeuwarden - Tresoar, za en zo 11-16 uur, gratis

Wandelen en beleven tijdens Appelstap | Advertentie

Appelstap wordt op zaterdag 10 september voor de vijfde keer georganiseerd door Lionsclub Ooststellingwerf. Deze wandel- en belevingstocht vindt plaats in de bosrijke omgeving rond Appelscha. Vier routes voeren door het Drents-Friese Wold met entertainment onderweg en geschikt voor iedereen. Vanaf de Boerestreek starten en eindigen de routes van 5-10-15 en 30 kilometer.

De kortste route gaat over verharde paden en is rolstoeltoegankelijk; de route is daarom ook zeer geschikt voor gezinnen met kinderen die de speurtocht op deze route kunnen doen. De andere routes gaan over onverharde paden waarbij de 30 kilometer voor een deel op eigen gps of smartphone met gps-app wordt gelopen. Alle info is terug te vinden op www.appelstap.nl.

Appelscha - Boerestreek, za 14-18 uur, 15 euro, 5 km 10 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu