Grieg Pianoduo, Sample Text en varen bij de Alde Feanen: tips voor leuke uitjes in Friesland

Vaarexcursie Alde Feanen. FOTO IT FRYSKE GEA

Kom luisteren naar een optreden van het Grieg Pianoduo of Sample Text, bezoek een keramiekatelier of kom varen bij de Alde Feanen.

Friese rap van Sample Text

Pieter Zijlstra is het brein achter Sample Text. Deze liefhebber van rapmuziek vond dat er maar weinig Friese liedjes in dit genre zitten, dus hij vond het zonde om daar zelf niet mee aan de slag te gaan. Met zijn muziek wil hij vermaken en informeren. Zijn belangrijkste missie is om een nieuwe generatie vol enthousiasme voor de Friese hiphop te krijgen. Zijlstra begon in 2019 met het schrijven van rapmuziek onder het alter ego Sample Text. Al gauw volgde de keuze om dat voornamelijk in het Fries, zijn moedertaal, te doen. Na onder meer deelname aan Liet, clips met de Súdwest Shankers en het Hiphop út it Heitelân-project is zijn debuutalbum dan eindelijk een feit.

De titel Gysbert verwijst zowel naar Zijlstra’s tweede naam als naar Gysbert Japicx, de befaamde renaissance dichter die het Friese woord een nieuw leven inblies. In Zijlstra’s release show worden alle nummers van het volledig Friestalige rap album ten gehore gebracht. Speciale gast van de avond is jammer. Het trio, bekend van hits als Kadetjesdans , Beunen en Us Ferlosser , is terug van weggeweest. Na al meerdere keren met de Friese raplegende Sample Text te hebben samengewerkt op onder andere Liet 2021 en Aaipop, spelen ze vanavond in Neushoorn.

Leeuwarden - Popcentrum Neushoorn, vandaag 20 uur, 2,50 euro

Concert bij kaarslicht: Grieg Pianoduo

Het Grieg Pianoduo speelt tijdens een Concert bij kaarslicht in de Nicolaaskerk van Vlieland composities van Samuel Barber, George Gershwin en de Kroatische componist Ante Božić-Kudrić. Het pianoduo bestaat sinds 1987 en is gespecialiseerd in vierhandig pianospel op één vleugel.

De naam van de Noorse componist Edvard Grieg, in wiens woning werd opgetreden en wiens veelzijdige repertoire vele stijlinvloeden omvat, overbrugt het karakter van hun gehele repertoire. Tijdens hun concert laten ze Souvenirs opus 28 van Barber, de bekende Rhapsody in Blue van Gershwin en de Rhapsody van Bozic-Kudric horen. De wereldpremière van dit laatste stuk werd in 2019 gespeeld door het duo tijdens het Internationale Loop Festival in Zagreb.

Vlieland - Nicolaaskerk (prot kerk), wo 20.30 uur, 17,50 euro (kinderen van 1 t/m 15 jaar 5 euro)

Drie concerten van het Kaunas Piano Trio

Het Kaunas Piano Trio geeft deze week drie concerten in Friesland. Donderdag is het trio te horen in de Grote- of Vituskerk van Stiens, vrijdag staat het trio in de Grote- of Martinuskerk van Dokkum en zondag is de Margaretha Kerk in Easterlittens hun podium. De drie musici uit Litouwen en spelen al zeven jaar op de belangrijke muziekfestivals in Litouwen.

Ook waren zij naast de andere Baltische staten te horen in Noorwegen, Italië, Zweden en in 2018 in Nederland. Het Kaunas Piano Trio brengt nu een divers programma naar Friesland. Ook laat organist Auke de Boer van zich horen.

Stiens - De Grote of Sint Vituskerk, do 20 uur, gratis

Tijdelijk keramiekatelier van Margriet Krijgsheld

Het pop-up atelier van Kleistudio is een tijdelijk atelier van keramiste Margriet Krijgsheld in een van de oude smederijen in Reduzum. Tot en met 30 juli kun je een kijkje nemen in dit pottenbakkersatelier, maar ook een workshop of cursus keramiek volgen. Tijdens een workshop of cursus zit je even met de handen in de klei, wat ervoor zorgt dat je je gedachten even uit kunt zetten. Krijgsheld neemt je mee in het maakproces van een mok, kom of schaaltje.

Daarnaast kan je de producten van Kleistudio bekijken in de galerij. Het atelier is van woensdag tot en met zaterdag te bezoeken.

Reduzum - Pop-up atelier KleiStudio (in De oude smidse), wo 13-16:30 uur, do 9-12 uur, vr en za 9:30-11:30 uur en 13-16 uur, gratis

Uitgestrekt landschap van de Alde Feanen

Uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie; het is allemaal te vinden in Nationaal Park De Alde Feanen. Ga mee op vaarexcursie en leer over de vele water- en roofvogels. Misschien valt er zelfs een zeearend te spotten.

Daarnaast kent dit grootste laagveenmoeras van Noordwest Europa een interessant natuurbeheer en rijke ontstaansgeschiedenis. De excursieleider van de vaarexcursie van It Fryske Gea vertelt graag over de omgeving en haar afwisselende natuur. Aanmelden voor de excursie kan tot een dag van tevoren via itfryskegea.nl.

Earnewâld - Bezoekerscentrum De Alde Feanen, do 19 uur, za 10.30 en 13.30 uur, di 19 uur (niet op 5 jul), 15 euro (kinderen t/m 12 jaar 8 euro)

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu