Uitjes in Friesland: Musical Belle en het Beest, ontmoeting met een Fries Paard en Motel Westcoast met Syb van der Ploeg.

Musical Belle en het Beest. FOTO ARCHIEF UITSERVICE

We hebben weer een aantal leuke uitjes voor je op een rijtje gezet. Bezoek de musical Belle en het Beest, snuif kunst op in Kunstkamer Franeker, geniet van Motel Westcoast, ontmoet It Fryske Hynder of ga naar de openluchtvoorstelling Nei Man in Snakkerbuorren.

Wat laat je achter als je niet meer leeft?

Openluchtspel Snakkerbuorren speelt deze zomer Nei Man van Raymond Muller, een tragiekomedie met beeldende en absurdistische elementen, onder regie van Brecht Wassenaar. Dit speciaal voor Snakkerbuorren geschreven stuk speelt zich af op een plaats waar de stad en het platteland elkaar raken – een soort van Snakkerbuorren.

Wat laat je achter als je niet meer leeft? Nei Man gaat over een man die altijd volgens de regeltjes heeft geleefd. Als hij te horen krijgt dat hij niet lang meer te leven heeft, begint zijn wereld te wankelen. Was dit het? Dan komt hij een jonge mevrouw tegen die hem inspireert om op zoek te gaan naar de zingeving van zijn leven. In die zoektocht treft hij diverse mensen die hem laten zien, laten voelen en laten ervaren hoe zingeving er (ook) uit zien kan. Ieder heeft zijn eigen zoektocht. Maar wat betekent dit voor de laatste eindje leven van Man? En wat is er na hem, na Man?

Snakkerbuorren - Doarpstún, 1, 2, 5 en 7 t/m 9 juli, 21 uur, 20 euro

Motel Westcoast is terug

De afgelopen twee jaar hebben de muzikanten van Motel Westcoast weinig op kunnen treden. Zaterdag is het echter eindelijk weer zover; dan staat de band in Appelscha. Zoals elke keer heeft ook de tour van 2022 een thema: Back to the roots. Er komt van alles voorbij, zoals nummers van James Taylor, Crosby Stills & Nash, maar ook recentere stukken als van Buckshot LeFonque.

De man waarmee het allemaal begon is zanger van De Kast, Syb van der Ploeg. Zanger Julian Thomas werd door van der Ploeg benaderd om mee te gaan op avontuur en hij was daar meteen voor in. Ook zanger Edward Reekers maakt vanaf de eerste tour deel uit van het Motel Westcoast team. Sinds enige jaren is ook Brenda van Aarsen toegetreden tot het collectief. Als enige dame staat zij haar vocale mannetje in een herengezelschap.

Appelscha - Openluchttheater De Koele, za 20 uur, 27,75 euro

Echte schoonheid zit diep vanbinnen

Echte schoonheid zit diep vanbinnen; zo vertelt het bijzondere verhaal van de dertiende sprookjesvoorstelling Belle en het Beest de Musical van Van Hoorne Entertainment.

Het verhaal gaat als volgt: Het hele dorp is in rep en roer. Binnenkort wordt prins Dinand 21 jaar en gekroond tot koning. Hij mist alleen nog een koningin aan zijn zijde. De dorpsmeisjes zijn al druk bezig met hun grootse trouwplannen. Alleen Belle heeft een heel ander idee; het mooie, slimme meisje droomt van haar eigen grote avonturen buiten de dorpsmuren. Wat moet zij nu met een man? Intussen bereikt het grote nieuws ook het tovenaarshuisje van Titus en Fien. Maar, wacht eens even... als de prins koning wordt, zal Fien nooit de machtigste vrouw van het land kunnen zijn! Samen met Titus bedenkt ze een verschrikkelijke vloek: de prins verandert in een lelijk beest. Zal hij ooit nog de ware liefde vinden of blijft hij voor altijd een afzichtelijk monster?

Trek je allermooiste kostuum uit de kast, en kom verkleed naar het theater! Doe mee aan de Sprookjes verkleedwedstrijd en maak kans op een betoverend sprookjespakket. Na afloop van de voorstelling kun je met alle acteurs op de foto tijdens een uitgebreide meet & greet.

Leeuwarden - De Harmonie, za 13.30 en 16 uur, 23,50 euro

Meet en Greet met It Fryske Hynder

Behang? Sokken? Wat heeft dat te maken met een Fries paard? Kom erachter bij Stoeterij Het Swarte Paert. In het centrale deel van de Friese Wouden ligt de stoeterij. In deze omgeving kun je kennis maken met alle facetten rond het Friese paard en haar cultuur, historie, fokkerij, sport en training.

Op zaterdag, dinsdag en donderdag is het mogelijk om een rondleiding op maat van circa 1 uur te volgen die je door het gebouw met expositieruimte en stallencomplex leidt. Opgave is verplicht en kan via 0516 471717.

Hemrik - Stoeterij Het Swarte Paert, iedere za 10.30-11.30 uur, di 14.30-15.30 uur en do 14.00-15.00 uur, 10 euro (4 t/m 12 jaar 7 euro)

Het gaat om verfijning, gevoeligheid, verwondering en kracht... | advertentie

Kunst en Cultuur in de breedste zin onder ieders aandacht brengen. Dat wil KunstKamer Franeker. Vanaf 1 juli presenteert KunstKamer Franeker drie nieuwe kunstproeverijen van verschillende bekende hedendaagse kunstenaars. Tot en met 31 augustus is er werk te zien van Han Klinkhamer, Henk Wolvers en Margot Olde Loohuis.

De landschappen van Han Klinkhamer laten een intense gevoeligheid in beeldtaal zien. In elk schilderij zie je haast de aangename worsteling van het gebruik van het materiaal waarmee hij werkt, zowel op linnen als op papier. Henk Wolvers heeft zich ontwikkeld als meester in porselein. Het gaat in zijn objecten om beweging, vorm maar ook transparantie en gelaagdheden in combinatie met subtiele kleuren. Elke kunstvorm zorgt voor een zekere beleving en dat zie je ook terug bij de realistische en kleurrijke schilderijen van Margot Olde Loohuis. Deze kunstenaar is bekend om haar geheimzinnige onderwaterwereld schilderijen.

Franeker - KunstKamer, vr t/m 31 augustus, ma t/m zo 11-15 uur, gratis

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.


Nieuws

menu