Uitjes in Friesland: Tall Tales Company op Simmerdeis, Leeuwarden Free Tour en blokfluitkwartet BRISK

Vaarexcursie It Fryske Gea. FOTO ARCHIEF IT FRYSKE GEA

Ontdek Leeuwarden via een stadswandeling, kom luisteren naar de klanken van de blokfluit, vaar mee door IJlst, ga op ontdekkingsreis in de wondere wereld van codes en patronen of beleef de midzomeravond vanaf het water. Vijf tips voor leuke uitjes in Friesland.

De wondere wereld van codes en patronen

411 – 411 – 31 – 31 – 411 ziet eruit als een algoritme, een wachtwoord, of wellicht een geheimzinnige wiskundige code. Deze getallen zijn het startpunt van de voorstelling Square Two, waarin een ontdekkingsreis wordt gemaakt in de wondere wereld van codes en patronen . Van de bomen die groeien in onze straat, het huis waarin we leven, tot het levenspad wat we volgen, overal liggen patronen en codes aan ten grondslag.

Tall Tales Company en beeldend kunstenaar Don Satijn onderzochten gedurende twee jaar hoe de onderliggende codes van elkaars werk zich verhouden tot de rest van de wereld. Het resultaat is een route waarin drie jongleurs samen met het publiek een route verkennen door een markant gebouw, een deel van een stad of door de natuur, waarin de fysieke en de nummerieke wereld steeds meer één worden. Tijdens de voorstelling op festival Simmerdeis loop je als publiek een route door het Slingepark waarin statische kunst tot leven komt. Een visuele voorstelling die je met een compleet nieuwe blik laat kijken naar jongleren, beeldende kunst en je eigen omgeving.

Drachten, Slingepark, za 13.30, 15.30 en 19.30 uur, 5 euro

De verborgen plekken van de stad Leeuwarden

De lokale gidsen van A Guide to Leeuwarden kennen de verborgen plekken van de stad en vertellen graag over haar historie. Tijdens de Leeuwarden Free Tour hoor je de mooiste verhalen over de geschiedenis, beroemde personen en laten ook de mooiste Street Art zien. Natuurlijk weten ze ook waar je na de tour lekker kunt eten of drinken.

De stadswandeling begint op het Oldehoofsterkerkhof, het grote plein bij de Oldehove. De gids wacht je bij de ingang van Obe op. Elke dinsdag tot en met zondag kun je meelopen. Dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag begint de tour om 13.30 uur. Zaterdag is er een tour om 12.00 en 14.00 uur en zondag om 12.00 uur. De rondleidingen kunnen worden geboekt via aguidetoleeuwarden.nl/freetour .

Leeuwarden - Oldehoofsterkerkhof, di t/m zo, di-vr 13.30 uur, za en zo 12 uur, za ook om 14 uur, je betaalt wat je de tour waard vindt

Canons vormen de rode draad in programma BRISK

Blokfluitkwartet BRISK werkt er al sinds 1986 aan om de blokfluit als eigentijds instrument op de concertpodia te brengen. En dat lukt heel aardig. Hun enorme verzameling blokfluiten klonken op talloze podia en festivals van naam in vele Europese landen en in Bolivia, Canada en de Verenigde Staten. Daarnaast maakte het kwartet tal van radio en tv-opnamen, meer dan tien alom geprezen cd’s en ontvingen zij een stipendium van het Prins Bernard Cultuurfonds.

In It Breahûs in Balk spelen zij vrijdag het programma Four in One , het motto voor 35 jaar BRISK, maar het verwijst ook naar de canon, de bekendste muzikale vorm van vier-in-één. Door één melodie na elkaar in te zetten ontstaat een meerstemmig geheel. Canons vormen hier de rode draad. Het komt allemaal voorbij: een Fuga van Dufay, een Caccia van Toek Numan, een Catch van Willem Wander van Nieuwkerk, canons van Palestrina, Scriabin en Robert Zuidam. En naast de nodige Bach ook het 90ste stuk dat speciaal voor BRISK geschreven werd, door Celia Swart.

Balk - It Breahûs, vr 20.30 uur, gratis (een financiële bijdrage van 7.50 euro in de collecteschaal wordt op prijs gesteld)

Beleef de midzomeravond op het water

Uitgestrekte rietvelden, moerasbossen, smalle petgaten en een aalscholverkolonie, je komt het tegen in Nationaal Park De Alde Feanen. Met excursieboot De Blaustirns van It Fryske Gea kun je donderdag mee op vaarexcursie door dit natuurgebied nabij Earnewâld. De zomerzonnewende staat centraal tijdens deze excursie. Varend op zonne-energie kun je in alle stilte genieten van dit grootste laagveenmoeras van Noordwest-Europa, dat een interessant natuurbeheer en rijke ontstaansgeschiedenis kent.

De excursieleider vertelt je hier alles over. Vanaf het open bovendek is het uitzicht prachtig. Zit je liever binnen? Beneden zit je comfortabel aan de beleeftafels, beplakt met grote omgevingskaarten, planten, dieren, vissen en vogels die je onderweg tegenkomt. Je kunt je tot uiterlijk een dag van te voren (15.00 uur) aanmelden via itfyskegea.nl.

Earnewâld - BC De Alde Feanen, do 20.30 uur, 15 euro (leden 8 euro)

Ontdek IJlst tijdens historische rondvaart

Een mooie manier om IJlst te ontdekken is vanaf het water. Tot en met 16 september kun je elke woensdag, donderdag en vrijdag mee met een vaartocht op de bok of praam van Stichting Beleef IJlst . De tocht voert je langs de Galamagracht en de Eegracht met hun prachtige grachtenpanden en hun overtuinen. Al eeuwenlang bepalen zij het karakteristieke beeld van het stadje IJlst. Aan de Eegracht zie je de Doopsgezinde Kerk (1857) en de uit 1669 daterende ‘Messingklopper’ met zijn fraaie trapgevel.

Verderop staat de Mauritiuskerk (1830), de vroegere Nederlandse Hervormde Kerk, die gebouwd is op de voormalige koemarkt van IJlst. Langs de gracht zie je bovendien veel voormalige koemelkerijen en boerderijen staan, maar ook zijn de vroegere winkeltjes nog duidelijk herkenbaar. De vaartocht brengt je ook naar de Geeuw, waar aan de oever Houtzaagmolen de Rat en het Museum Houtstad IJlst zijn gevestigd. Er is plaats voor maximaal twaalf personen. Reserveren kan beleefijlst.nl .

IJlst - VVV, t/m 16 sep, elke wo t/m vr 14 uur, 10 euro (kinderen 4 t/m 11 jaar 6 euro, t/m 3 jaar gratis)

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu