Uitjes in Friesland: Bosk, wandelen door Joure, Peer Gynt, Claire Adams en Sânderoer

Bosk: wandelend bos door Leeuwarden. Foto: Archief Uitservice

Bezoek Bosk, het wandelende bos door Leeuwarden. Wandel langs historische plekken in Joure. Of bezoek de theatervoorstelling ‘Sânderoer’ op een gesaneerde vuilstort. Vijf tips voor leuke uitjes in Friesland.

Bosk: wandelend bos door Leeuwarden

Honderd dagen lang (tot en met 14 augustus) kleurt steeds opnieuw een ander deel van de binnenstad van Leeuwarden groen. Er lopen namelijk meer dan duizend grote en kleine bomen door de stad. Vanaf maandag zijn ze nu op het Gouverneursplein, Raadhuisplein en het Hofplein. Dit ‘wandelende’ bos geeft de bomen – en daarmee de natuur – een stem: wat kunnen we leren van bomen en hoe kijkt het bos naar de mensenwereld?

Het bos speelt met je zintuigen en zorgt dankzij de inzet van honderden vrijwilligers voor een nieuw wortelnetwerk van verbinding. Bosk is een bewegende kunstinstallatie en een kunstproject met een programma van voorstellingen en exposities. Het volgt een route van 3,5 kilometer door de binnenstad van Leeuwarden en beweegt zich van locatie naar locatie. Meer informatie over het project en de route is te vinden op www.bosk.frl .

Leeuwarden - Centrum, dagelijks t/m 14 augustus, gratis

Kuieren langs vele historische plekken

Deze zomer bieden Het Gilde Joure en VVV Waterland van Friesland het Jouster Kuierke weer aan. De rondleiding door de Vlecke Joure (geen dorp en geen stad) is voor bezoekers, toeristen en andere belangstellenden. Elke dinsdag en donderdag start om 13.30 uur vanaf de VVV aan de Midstraat 99 een route vol interessante historische weetjes.

Wandel samen met een Gildegids langs oude gevels, historische panden en door smalle straatjes. Tijdens de rondleiding krijgen wandelaars de gelegenheid om de historische gerechtskamer in de ‘Jouster Toer’ te bekijken, waar in een ver verleden kleine vergrijpen direct werden berecht.

Joure - VVV, di en do t/m 21 sep 13.30 uur, 4,50 euro

‘Peer Gynt’ in een nieuw jasje

Noard-East Fryslân heeft een enthousiaste groep jonge toneelliefhebbers: Masquerade Theater Jongerein. Vrijdag houden zij de première van het openluchtspel Peer Gynt op een locatie middenin de natuur in Oudwoude. Peer Gynt is het verhaal van een jongen die liever in een fantasiewereld leeft. Hij zoekt rijkdom en macht, reist de hele wereld over, maar vindt uiteindelijk zijn geluk dicht bij huis.

Masquerade Theater Jongerein heeft de klassieker van de Noorse schrijver Henrik Ibsen bewerkt tot een eigen versie. Twintig vooral jonge spelers hebben hun best gedaan om met de speelse bewerking van dit stuk de Fryske taal en de cultuur dichter bij de mensen te brengen. Een dynamisch iepenloftspul voor jong en oud met spektakel, opmerkelijke kostuums en verrassende elementen waaronder een liveband.

Oudwoude - Voorbij Simmerwei 9, vr, za en zo 20 uur (zo 3 juli ook 14.30 uur), 10 euro (t/m 18 jaar 7,50 euro)

Dubbeltalent stelt muziek en sociale betrokkenheid centraal

Claire Adams (1996) treedt zaterdagavond op bij Pakhûs SOLO in Stiens en is met recht een dubbeltalent te noemen. De Nederlandse en Spaanse, musicus en filosoof, sopraan en violiste speelt nieuwe muziek voor zangkunst en vioolspel in haar programma Incoherence . Met haar jonge leeftijd is Adams een veelzijdig musicus en boeiende persoonlijkheid: geschoold als sopraan en violiste, student filosofie, winnaar van de Jacques de Leeuw-prijs in 2019 en uitverkorene voor de Music Hub Brabant 2020. Tijdens haar concert staat niet alleen muziek maar ook sociale betrokkenheid centraal. Adams koppelt lyrische zang aan een uitgekristalliseerde vioolklank en snijdt onderwerpen aan uit een gespleten maatschappij, met als doel interne spanningen en conflicten in kaart te brengen en deze via onbegrensde klanken te verlichten.

Drie componisten schreven nieuw werk waarbij zangkunst en vioolspel in elkaar worden vervlochten: er is een moderne interpretatie van Schuberts Winterreise, vervolgens een stuk waarin een boodschap over een ondergrondse opslagplaats voor radioactief afval wordt overgebracht en tot slot een klinkende vorm van mededogen. Kijk voor het volledige programma en kaarten op www.pakhussolo.nl.

Stiens - Pakhûs SOLO, vr 20.15 uur, 17,50 euro (t/m 18 jaar 9 euro)

Locatietheater op gesaneerde vuilstort | Advertentie

Na Untskepping (2020) op het terrein naast de zuivelfabriek in Workum houdt theatergroep De Paupers nu een theatervoorstelling op de ‘Jiskepôle’ in dezelfde stad. Het project kent de naam Sânderoer (op nei de himel) omdat de ‘Jiskepôle’ kortgeleden is gesaneerd. Dat betekent een meter zand over de onrechtmatigheden. Zo lossen zij hun problemen op. Zand erover. Dan zie je het niet meer. Dan is het weg.

Het stuk is een hilarisch en triest relaas over het oplossen van grote problemen. In Sânderoer ventileert het theatergezelschap hun eigenzinnige mening over hoe we wegkijken van onze aardse hebzucht en vernielzucht.

Workum - Jiskepôle (v/m vuilstort), do 22.30 uur (daarna diverse data t/m 9 juli), 18,50 euro

Meer uitjes vind je op lc.nl/uitagenda.

Een evenement aanmelden kan via uitservice.nl.

Nieuws

menu